Tekst objavljen: 24.11.2022 14:15        


Credit Suisse očekuje gubitak pre oporezivanja do 1,5 milijardi švajcarskih franaka (oko 1,58 milijardi evra) u svom četvrtom poslovnom tromesečju jer nastavlja da gubi gotovinu, objavila je švajcarska banka neposredno pre nego što su deoničari odobrili povećanje kapitala od 4 milijarde dolara

Bogati klijenti napuštaju "Credit Suisse", očekuje se gubitak od 1,6 milijardi evra


Banka je saopštila da je “izazovno” ekonomsko i tržišno okruženje ugrozilo aktivnosti klijenata, dok su se odlivi gotovine na početku četvrtog kvartala kroz poslovanje povećali.

Upozorenje o profitu je najnoviji pad za zajmodavca koji je u već neko vreme u nevolji, a koji je ranije predviđao neto gubitak za poslednja tri meseca u godini bez navođenja iznosa.

Banka je takođe dala otrežnjujuću procenu obima svojih problema, koji su pogoršani povlačenjem štednje i investicija klijenata.

Banka je saopštila da je na kraju trećeg kvartala došlo do odliva u iznosu od 6 odsto aktive kojom je grupa upravljala. Rečeno je da se ovaj trend u odjeljenju upravljanja bogatstvom, koji opslužuje bogate klijente, od tada poboljšao, ali rezultati tek treba da se preokrenu.

Kao rezultat toga, banka je bila primorana da zaroni u rezerve likvidnosti, skliznuvši ispod određenih minimalnih regulatornih zahteva iako je tvrdila da su njeni osnovni zahtevi za likvidnošću i finansiranjem ispunjeni.

Credit Suiss je održao vanrednu generalnu skupštinu u sredu, kada su dobili i odobrenje za povećanje kapitala za finansiranje oporavka od najveće krize u svojoj 166-godišnjoj istoriji.

CNN ocenjuje da je banka pretrpana nizom skandala i gubitaka, uključujući gubitak od 5,5 milijardi dolara zbog raspada američke investicione firme Archegos. Takođe je morala da zamrzne sredstva za finansiranje lanca snabdevanja u vrednosti od 10 milijardi dolara, povezana sa nesolventnim britanskim finansijerom Greensill.

- Na investicionu banku uticalo je značajno usporavanje tržišta kapitala u celoj industriji i smanjena aktivnost u poslovima prodaje i trgovine, što je pogoršalo uobičajene sezonske padove i relativno slabe performanse grupe - saopštila je druga najveća banka u Švajcarskoj.

- Credit Suisse bi očekivao da će Investiciona banka i Grupa prijaviti značajan gubitak pre oporezivanja u četvrtom kvartalu 2022, do … 1,5 milijardi [švajcarskih franaka] - naveli su.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ovo je usledelo nakon gubitka pre oporezivanja u trećem kvartalu od 342 miliona franaka i gubitka od 1,94 milijarde franaka do sada ove godine.

Aktivnost klijenata ostala je prigušena u odeljenjima za upravljanje bogatstvom, a očekuje se da će se slična situacija nastaviti u narednim mesecima, saopštila je banka.

Analitičari su izrazili zabrinutost zbog odliva kapitala, koji Banka Vontobel procenjuje na oko 84 milijarde švajcarskih franaka (oko 88 milijarde evra).

- Masovni neto odlivi iz sektora upravljanja bogatstvom, osnovnom poslovanju CS-a, duboko su zabrinjavajući – čak i više jer još nisu stali - rekao je Vontobel analitičar Andreas Venditti.

- CS mora vratiti poverenje što je brže moguće – ali to je lakše reći nego učiniti - istakao je.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Credit Suisse banke švajcarska banka skandal

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana