Tekst objavljen: 05.11.2022 16:00        


Banka Engleske upozorila je danas da se Velika Britanija suočava sa najdužom recesijom još od početka merenja dvadesetih godina prošlog veka, jer je povećala kamatne stope najviše u poslednje 33 godine, piše BBC

Britaniju čeka najduža recesija u poslednjih 100 godina


Velika Britanija bi mogla da se suoči sa „veoma izazovnim“ dvogodišnjim padom, piše BBC, gotovo dvostrukim rastom nezaposlenosti do 2025. godine.

Direktor banke Endrju Bejli upozorio je na „težak put“ koji čeka britanska domaćinstva, ali je rekao da moraju da deluju snažno ili će stvari „kasnije biti gore“.

Kamatne stope su podignute na tri odsto sa 2,25 odsto, što je najveći skok od 1989. godine, piše BBC, a podižući stope, Banka pokušava da obori cene dok troškovi života rastu najbržom stopom u poslednjih 40 godina.

Cene hrane i energenata su skočile, prenosi ovaj list, delom zbog rata u Ukrajini, zbog kojeg su mnoga domaćinstva bila suočena sa teškoćama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Banka je i ranije očekivala i najavljivala da će Velika Britanija pasti u recesiju krajem ove godine i prognozirala da će to trajati čitavu narednu godinu.

Sada se, kako prenosi BBC, veruje da je privreda ovog leta već ušla u „izazovan” pad, koji će se nastaviti sledeće godine, ali i u prvoj polovini 2024.

Stopa nezaposlenosti je u Velikoj Britaniji trenutno najniža u poslednjih 50 godina, očekuje se da će porasti na gotovo 6,5 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Velika Britanija recesija britanska funta ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana