Tekst objavljen: 21.10.2020 13:55        


Predsedavajući Britansko-srpske trgovinske komore Dejvid Lindsmen izjavio je danas da će se posle Bregzita Ujedinjeno Kraljevstvo fokusirati na tržište kao što je Zapadni Balkan

Britanske firme se posle Bregzita okreću našem regionu?

On je na sesiji "Pandemija, svet i Zapadni Balkan: pogled iz Londona" četvrtog dana Beogradskog bezbednosnog foruma, rekao da je britanska vlada posvećena saradnji sa balkanskim zemljama, uključujući Srbiju.

"Mislim da će Bregzit naterati britanske kompanije da potraže tržišta sličnija Zapadnom Balkanu, da obrate pažnju na zemlje koje nisu tako daleke", rekao je Lindsmen, vanredni profesor Pravno-poslovne škole Kembridža.

On je rekao da postoji dobra saradnja sa Privrednom komorom Srbije i srpskim kompanijama kojima pomažu da postanu operativne u Ujedinjenom Kraljevstvu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Govoreći o ekonomskoj krizi u doba pandemije korona virusa, Lindsmen kaže da su najrazvijenije zemlje potrošile mnogo sredstava na kompenaciju gubitaka, ali da će posledice pandemije naročito teško pogoditi visoko zadužene zemlje.

Za zemlje koje se nalaze između, a u tu kategoriju on ubraja zemlje Zapadnog Balkana, to bi mogla biti šansa.

Pitanje je, međutim, kako privući više stranih kompanija i različitih investicija."Srbija je u izvesnoj meri uspešna, videćemo da li ovaj trend može da se nastavi u kontekstu koji je promenjen zbog pandemije", rekao je Lendsmen.

Što se tiče načina života i rada u uslovima posle pandemije, Lindsmen upozorava da se može očekivati radikalna promena.Ipak priznaje da neke naučene lekcije poput rada na daljinu, mogu kompanije da primenjuju i ubuduće. U tom smislu postoji mogućnost da Zapadna Evropa i Zapadni Balkan "pređu na viši nivo".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Velika Britanija Bregzit ekonomija zapadni balkan bivša jugoslavija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana