Tekst objavljen: 28.08.2023 12:35        


Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović izjavio je danas da je cena goriva u Srbiji realna i da nema nikakvih posebnih nagoveštaja da bi ona mogla biti povećana

"Cena goriva realna, nema nagoveštaja poskupljenja"


On objašnjava da od 202 dinara, koliko košta litar dizela, 100 dinara ide državi.

Tokom prethodnih sedam nedelja barel je u Londonu poskupeo za oko 16 odsto, na američkom tržištu za više od 18 odsto, a smanjena proizvodnja članica Opeka, tačnije Rusije i Saudijske Arabije pokrenula je cene goriva još krajem juna.

Govorimo o tim globalnim cenama, sirove nafte, zalihama, američkoj, kineskoj ekonomiji i tako dalje. Sadašnji pokazatelji ne ukazuju na mogućnost uopšte da dođe do tako velikog povećanja cena od još dodatnih 20 dinara, ali kažem vam, te promene se ne dešavaju sa najavom, rekao je Mićović za RTS.

Mićović je naveo da se cena goriva u Srbiji, za razliku od mnogih drugih proizvoda, menja u skladu sa promenom troškova i da su zbog toga fluktuacije velike.

Od 220 dinara koje smo pominjali, cena dizela se spustila do 180 dinara. To je 40 dinara manje. To je ozbiljno smanjenje kao posledica smanjenja troškova stavljanja tog dizela na tržište. Sada se ti troškovi donekle podižu u određenoj meri i gledajući te cene na globalnom tržištu berzanske kotacije, objasnio je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Tome daje doprinos i kurs dolara zato, što kad pričamo o ceni na pumpama, to vam je u dinarima po litri, a ovamo je nabavka u dolarima po toni, kada je u pitanju dizel. Tako da morate uzeti i kurs u obzir. Sve to zajedno je zapravo dovelo do toga da se cena lagano podizala od ovih 200- 202 dinara, koliko je trenutno cena dizela, rekao je Mićović.

Ukoliko se troškovi stavljanja dizela na tržište budu smanjivali, i cena će se sigurno smanjivati, dodao je on.

Kad kažete, evo, 202 dinara je cena dizela, 100 dinara su državne dažbine. Znači, da vi možete u svakom trenutku kupiti dizel bez državnih dažbina za 100 dinara, na legalnom tržištu, rekao je Mićović i naveo da je „pitanje svih pitanja“ da li će se cena goriva povećavati u petak.

Država, takođe, ima mogućnost da, ukoliko se nešto desi, smanji akcize i time smanji pritisak, rekao je Mićović za RTS.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gorivo cene goriva poskupljenje goriva tomislav mićović cena dizela cena benzina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana