Tekst objavljen: 25.07.2023 16:25        


Cene nafte su već nekoliko dana u u porastu. I juče i danas barelom se na međunarodnim tržištima trguje po ceni nešto većoj od 82 dolara, a dva su razloga i za trenutno poskupljenje koje može da se očekuje i u Srbiji

"Cena nafte skače na berzama, može se očekivati poskupljenje i u Srbiji"


Rast cena goriva posledica je sve težeg snabdevanja, s obzirom na smanjenu saudijsku proizvodnju i istovremeno blago jačanje sezonske letnje potražnje za gorivom, objašnjavaju analitičari "City Research", dodajući da sada imamo i nove kineske podsticaje privredi koji su potisnuli u drugi plan očekivano podizanje kamatnih stopa u SAD-u i u evrozoni.

Podignuti troškovi zaduživanja već su zakočili ulaganja i ojačali dolar, što poskupljuje naftu za mnoge kupce.

- Cene nafte bi mogle kratkoročno da osciliraju zbog još jednog Fedovog podizanja kamatnih stopa u ovoj sedmici, ali očekujemo da će manje snabdevanje zbog smanjene proizvodnje OPEK-a i pojačane špekulacije na tržištu o novim kineskim podsticajima podržavati njihov rast i u trećem tromesečju, pišu analitičari National Australian Bank.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Cene goriva u Srbiji, Crnoj Gori, Grčkoj

Litar evrodizela će ove nedelje na pumpama u Srbiji maksimalno koštati 186 dinara, a benzina evropremijum BMB 179 dinara. Imajući u vidu dešavanja na berzama, ali i u okruženju, poskupljenja goriva možemo da očekujemo i u Srbiji.

Cene benzina i dizela skočile su u susednoj Hrvatskoj, Crnoj Gori i BiH i to je važna informacija za sve koji ovih dana planiraju put ovih zemalja na more. Gorivo je u Hrvatskoj i dalje jeftinije nego u Srbiji i to je velika promena u odnosu na ranije godine.

U Crnoj Gori prethodnih dana poskupele su sve vrste goriva dva do tri centa, pa će Eurosuper 95 i 98 koštati 1,54 ( 180 dinara), odnosno 1,58 evra (185 dinara) za litar. Cena eurosupera biće viša za dva centa i iznosiće 1,39 evra (163 dinara).

I u Republici Srpskoj i Federaciji gorivo je skuplje u proseku od 0,05 do 0,10 KM po litru u zavisnosti od regije. U BIH evropremijum će koštati 151 dinar, a dizel 146.5 dinara.

U Grčkoj litar dizela košta 1.57 evra (184 dinara), a evropremijum 95 1,88 evra (220 dinara).

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gorivo cene goriva cena nafte na berzi cene goriva u srbiji poskupljenje goriva

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana