Tekst objavljen: 28.01.2022 16:45        


Geopolitička previranja između Zapada i Rusije, ali i niske temperature ponovo su uzburkale svetsko, a posebno evropsko tržište energije i energenata. I električna energija je sve traženija, a u odnosu na leto četiri puta skuplja, kaže za RTS direktor srpske berze struje SEPEKS Miloš Mladenović

"Cena struje nikad više neće biti kao prethodnog leta"


Cena struje na SEPEKS-u je oko 240 evra po megavat satu, slična kao i na okolnim berzama, rekao je Miloš Mladenović gostujući u Dnevniku RTS-a.

"Najjeftinija cena struje u ovom trenutku je u Poljskoj, koja ujedno ima i najveće rezerve uglja. U zapadnoj Evropi cena zavisi u velikoj meri od meteoroliških uslova, odnosno koliko struje mogu da proizvedu iz vetra. Na mesečnom nivou najpovoljniju cenu imala je Nemačka, gde je za nekih 20 evra manja cena megavat sata u odnosu na naš region", objašnjava Mladenović.

Cena struje početkom leta bila je oko 60-65 evra, a danas je četiri puta skuplja. U novembru, oktobru bila je i pet puta viša.

"Mislim da se cena više nikada neće vratiti na 60 evra po megavat satu. Jedan od faktora je i opredeljenje EU za zelenu agendu. Tu je i cena gasa koja takođe ima tendenciju rasta u narednom periodu", smatra Mladenović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Pre ove energetske krize i na našem tržištu najtraženiji su bili zeleni megavati, u EU se striktno pazi, gleda poreklo struje, odnosno da li je dobijena iz uglja ili iz obnovljivih izvora.

"U EU se gleda da li je to tzv. 'zelena struja', a EU uvodi i karbon dozere na osnovu kojih će se proveravati 'poreklo' struje", kaže Mladenović.

Da bi pomogla privredi da prevaziđe krizni period, Vlada Srbije ograničila je cene struje na slobodnom tržištu do juna. Privrednici traže snabdvače, ali je za sada ne kupuju direktno na berzi.

"Privrednici mogu da kupuju struju direktno na berzi, ali to trenutno nije slučaj zbog zahtevnije procedure i svi se snabdevaju od EPS-a", rekao je za RTS direktor srpske berze struje SEPEKS.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cena struje struja energetska kriza Miloš Mladenović SEPEKS

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana