Tekst objavljen: 12.04.2024 13:55        


Cene zlata su u petak porasle na najviši nivo u istoriji pošto su kupovine centralnih banaka usred geopolitičkih tenzija održale zamah za žuti metal, dok snažni ekonomski podaci u SAD nisu uspeli da umanje njegovu privlačnost

Cena zlata na novom rekordu, rastu i cene srebra i platine


Prometno zlato je poraslo za 0,5 odstona 2,384,34 dolara za uncu. Zlatne poluge su dostigle rekordnu vrednost od 2.395,29 ranije na sesiji. Fjučersi američkog zlata porasli su za 1,2 odstona 2.401,80 dolara.

"Jedna stvar koja definitivno ispunjava kupovinu zlata od centralnih banaka su ratovi koji se dešavaju širom sveta, ako pogledate kroz istoriju, uvek se dešavalo jer je zlato sigurno utočište", rekao je analitičar Luka Santos, analitičar ACI Sekjuritis.

Uprkos nedavnim vrućim podacima o inflaciji i snažnom izveštaju o zapošljavanju u SAD prošle nedelje koji je podstakao više pitanja o izvodljivosti smanjenja kamatnih stopa ove godine, poluge su spremne za četvrti uzastopni nedeljni rast i porasle su za više od 15% tokom godine.

"Očekujemo da će cene zlata rasti u naredna dva meseca. Iz tehničke perspektive, ovaj rast je rezultat izbijanja cena zlata iz rekordnog perioda konsolidacije od 42 meseca. To je kao spiralna opruga koja je sada oslobođena", rekao je Vincent Tie, šef prodaje u prodavcu srebrnih poluga.

Više kamatne stope smanjuju privlačnost držanja zlata bez prinosa.

Na drugim mestima, Evropska centralna banka je držala kamatne stope na rekordno visokim, ali je nagovestila da bi mogla da počne da smanjuje već u junu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Spot srebro je poraslo za 1% na 28,75 dolara po unci, dostigavši najviši nivo od februara 2021.

"Kao i kod prošlih rasta cena plemenitih metala, srebro će nadmašiti zlato. Već vidimo da kupci koji su pametni u ovakvom ponašanju u redovima za srebro poslednjih meseci", rekao je Taj.

Platina je porasla za 0,7% na 986,65 dolara, a paladijum za 0,1% na 1,049,83 dolara. Sve je od toga bilo na putu ka nedeljnom dobitku.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena platine cena zlata cena srebra vesti sa berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana