Tekst objavljen: 29.07.2022 14:55        


Vlada Srbije dozvolila je Uredbom o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica poskupljenje brašna i svinjskog mesa, a zatim te cene ograničila na maksimalni iznos, a utvrđen je maksimalni nivo proizvodjačkih cena i marži za još nekoliko namirnica

Cene brašna i mesa zamrznute na maksimalnom iznosu


Cena svinjskog mesa sa buta sredinom jula ograničena je na 709 dinara, a sada je 750 dinara, cena mesa sa plećke je bila 699 dinara, a sada je 738 dinara, dok je meso od svinjskog vrata i krmenadla koštalo 595 dinara, a sada je korigovano na 659 dinara.

Pileće meso ne sme da bude skuplje od 299,99 dinara po kilogramu, a maksimalna maloprodajna cena brašna za tip-400 u pakovanjima do pet kilograma ne sme prelaziti 84,7 dinara, a tipa-500, takodje u pakovanjima do pet kilograma ograničena je na 78,65 dinara.

Cena UHT mleka sa 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra ograničena je na 113,99 dinara, navedeno je na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

Maksimalna maloprodajna cena belog kristal šećera, po kilogramu, u svim pakovanjima, kako je predvidjeno vladinom uredbom koja je juče usvojena, ne sme prelaziti 96,99 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Najviša proizvođačka cena brašna ne sme prelaziti 70 dinara po kilogramu, a marža obračunata na neto fakturnu cenu brašna tipa T-400 glatko, umanjenu za rabate i popuste od strane dobavljača, iznosi maksimalno deset odsto.

Maksimalna proizvodjačka cena brašna tipa-500 ne sme prelaziti 65 dinara po kilogramu.

Marža obračunata na neto fakturnu cenu brašna tipa T-500 umanjenu za rabate i popuste dobavljača, iznosi maksimalno deset odsto.

Uredbom je predvidjeno da marža obračunata na neto fakturnu cenu svežeg svinjskog mesa, umanjenu za rabate i popuste od strane dobavljača, iznosi maksimalno deset odsto, a ukupna stopa marže na svinjsko meso koje je originalno upakovano i deklarisano, ne sme biti veća od osam odsto.

Marža obračunata na neto fakturnu cenu svežeg pilećeg trupa, umanjenu za rabate i popuste od strane dobavljača, iznosi maksimalno pet odsto.

Uredbom se ograničavaju proizvodjačke cene, kao i one u trgovini na veliko i u trgovini na malo za jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra, koje ne smeju biti veće od cena koje su važile na dan 15. novembar 2021. godine.

Maksimalna proizvodjačka cena belog kristal šećera, u pakovanjima od jednog kilograma, pet kilograma i deset kilograma, ne sme prelaziti 80 dinara po kilogramu, a za sva ostala pakovanja ne sme prelaziti 88 dinara po kilogramu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
brašno meso zamrzavanje cena ograničenje cena cene hrana cene u srbiji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana