Tekst objavljen: 19.01.2023 16:40        


Energetske kompanije zabeležile su rekordne profite zbog viših cena gasa

"Cene energenata se neće vratiti na staro"


Šef norveškog energetskog giganta Ekvinor rekao je da ne očekuje da će se računi za gas i struju vratiti na nivoe na kojima su bili pre kovida.

Anders Opedal rekao je za BBC da ćeprelazak sa fosilnih goriva na manje štetne izvore energije značiti da će troškovi ostati visoki. Takođe je rekao da neočekivani porezi na energetske kompanije utiču na ulaganja u projekte u Velikoj Britaniji.

Energetske kompanije zabeležile su rekordne profite zbog viših cena gasa. Veleprodajne cene su porasle, negde u momentu kada su restrikcije uvedene zbog kovida počele da popuštaju, ali su dodatno pogoršane nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Poslednjih nedelja, delimično zbog toplijeg vremena u Evropi nego inače, cene gasa su se vratile tamo gde su bile pre ruske invazije na Ukrajinu. Međutim,računi za gas i struju za domaćinstva i preduzeća i dalje su visoki i mnogima značajno utiču na budžete.

Ekvinor, koji najveći deo svog novca zarađuje proizvodnjom nafte i gasa, jedna je od najvećih energetskih kompanija u Evropi, sa operacijama u 36 zemalja širom sveta, uključujući Veliku Britaniju. Opedal je rekao kako je malo verovatno da će se računi za gas i struju na nivoe kada je tipično britansko domaćinstvo plaćalo oko1.300 funti godišnje.

Tipičan godišnji račun za domove trenutno iznosi oko 2.500 funti, što uključuje pomoć vlade Velike Britanije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
energenti rast cene energenata energetska kriza profit cena gasa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana