Tekst objavljen: 04.09.2022 9:00        


Cene prirodnog gasa u Evropi su pale najviše od aprila, nakon što je Nemačka objavila da se njena gasna skladišta pune brže nego što je planirano i da su neki trgovci ostvarili profit nakon oporavka tokom poslednjih nedelja

Cene gasa padaju u Evropi zbog popunjavanja skladišta


Referentni holandski fjučersi za mesec unapred pali su za čak 16 odsto, delimično preokrenuvši prošlonedeljni skok od skoro 40 odsto, objavio je američki Blumberg.

U Nemačkoj se skladišta gasa brzo pune i očekuje se da će ispuniti oktobarski cilj od 85 odsto već sledećeg meseca, naveo je ministar ekonomije Robert Habek u saopštenju u nedelju. Pad cena predstavlja izvesno olakšanje nakon žestokog rasta sa fjučersima, kojima se i dalje trguje skoro šest puta više nego pre godinu dana.

Kako je navedeno, region je na ivici recesije, sa najvišom inflacijom u poslednjih nekoliko decenija u nekim zemljama. Vlade, takođe, uvode mere za ublažavanje izdvajajući oko 280 milijardi evra (278 milijardi dolara) u paketima pomoći.

Iako je aktuelna situacija još veoma sumorna, uz neizvesnost da li će gasovod Severni tok nastaviti sa protokom nakon radova ove nedelje na održavanju, što je glavna briga, Goldman Saks grupa je navela da su nedavni ogromni pomaci cena delimično svedeni na veoma nisku likvidnost.

Blumberg navodi da cene gasa padaju u Evropi, nakon što su dostigle rekordne vrednosti.

"Po našem mišljenju, cene gasa u Evropi su nadmašile fundamentalne vrednosti izazvane kombinacijom zabrinutosti ponude i potražnje i izuzetno loše likvidnosti na tržištu", naveo je Goldman Saks u izveštaju u petak. Ruski Gasprom počinje održavanje Severnog toka u sredu. Takođe, EnerdžiSken saopštio je da cene verovatno padaju i zbog uzimanja profita, kao i da su cene rasle šest uzastopnih nedelja do petka.

"Što se bliže budemo približavali ukupnom punjenju zaliha gasa, a 27. avgusta zalihe u EU su bile pune 79 odsto, to će više izazivati 'bikovski' zamah", navodi se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ipak, čak i sa punim skladištima, Nemačka rizikuje da neće moći da preživi zimu, ako Rusija zaustavi dotok gasa u najveću ekonomiju u regionu.

Češka, koja predsedava Evropskom unijom, sazvaće vanredni sastanak ministara energetike kako bi razgovarali o rešenjima u celom bloku. Evropa je ranije za ovu zimu ciljala na smanjenje upotrebe gasa za 15 odsto, a evropske vlade su počele da preduzimaju drastične korake u ograničavanju upotrebe energije, kao što je zabrana spoljašnjeg osvetljenja zgrada i snižavanje temperature grejanja u zatvorenom prostoru.

Nemački ministar ekonomije predložio je reformu tržišta električne energije tako da cene više ne budu povezane sa, kako je navedeno, najskupljim dobavljačem. U međuvremenu, isporuke gasovoda u Evropu iz Norveške su ovog meseca pale za oko 20 odsto, jer planirani i neplanirani prekidi pogoršavaju krizu.
Konkurencija za isporuke tečnog prirodnog gasa (LNG) je takođe porasla zbog ograničenog snabdevanja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gas pad cene gasa evropa severni tok

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana