Tekst objavljen: 05.08.2021 12:55        


O ekspanziji tržišta nekretnina u Srbiji, ali i u svetu, piše se doslovno svakodnevno i centralna tema su upravo cene kvadrata, koje su probile i probijaju sva očekivanja. Kada ih uporedimo sa početkom godine, dobijamo brojke koje prikazuju nesvakidašnji rast

Cene kvadrata najviše rastu u poslednjih 30 godina


Gotovo bez objašnjenja ostaje primer u Bulevaru Nemanjića u Nišu gde je kvadrat za pola godine poskupeo za fantastičnih 41,14 odsto. A, Niš nikako nije jedini primer gde cene stanova konstantno divljaju.

Iz meseca u mesec rasle su i cene po drugim gradovima u Srbiji, pokazuju podaci sajta nekretnine.rs. Praktično, po pojedinim beogradskim opštinama, poput Mirijeva, cena je za šest meseci rasla i za 10 odsto, u Novom Sadu, na Novom naselju kvadrat je istovremeno poskupeo za 11 procenata...

Uzroci rasta su mnogobrojni, svi su međusobno isprepletani, i kreću se od neuravnotežene ponude i tražnje, preko manjka investicionih prilika za građane Srbije, do poskupljenja građevinskih materijala i povoljnih kredita u bankama i rekordno niskih kamata koje idu i ispod 3 odsto godišnje.

Beograd

Po Beogradu cene nekretnina su rasle svuda, osim na Paliluli gde je za 6 meseci zabeležen pad od 1,74 odsto. U ostalim opštinama su cene isključivo rasle.

U samom centru grada u januaru se kvadrat plaćao, u proseku, oko 2.430 evra, dok se u junu cena kretala oko 2.510 evra, što znači da su cene porasle za oko 4,9 odsto. U slučaju Novog Beograda, cene su za šest meseci porasle za oko 2,6 odsto i u junu kvadrat u ovoj opštini koštao 1.950 evra.

Na Vračaru su cene porasle u proteklih 6 meseci za 3 odsto, na Voždovcu su rasle nešto više, 4,46 odsto. Šampion Beograda u rastu vrednosti nekretnina je Mirijevo gde su cene porasle za čak 9,39 odsto, sa 1.151 evro za kvadrat na 1.268 evra.

Novi Sad

U Novom Sadu cene su najviše rasle u Novom naselju i to 10,8 odsto, sa 1.256 evra, na 1.389 evra. U centru Novog Sada zabeležen je blaži rast od 6,24 odsto, sa oko 1.648 odsto na 1.751 evro.

Manji rast su zabeležila Podbara, oko 2,2 odsto i Grbavica tik iznad 3 odsto rasta cena nekretnina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Niš

Apsolutno najveći rast vrednosti nekretnina na tržištu u Srbiji je u Nišu.

U Bulevaru Nemanjića su cene rasle u astronomskim kategorijama. Neverovatnih 41,14 odsto rast vrednosti nekretnina, znači da se u januaru kvadrat plaćao 924 evra, dok je krajem drugog kvarala on vredeo okruglo 1.300 evra.

Na Durlanu je vrednost kvadrata rasla za 22,91 odsto i tamo se kvadrat u junu popeo na 949 evra. Na Paliluli u Nišu je cena kvadrata rasla za 17,3 odsto, a u Panteleju, koji je zabeležio u ovom gradu najmanju stopu rasta u prethodnih 6 meseci, vrednost je rasla za čak 12,3 odsto.

Kragujevac i Pančevo

Kragujevac i Pančevo beleže nešto manje stope rasta cene kvadrata naspram ostatka Srbije. Cene u Kragujevcu su do juna rasle za 1,25 odsto, tj. kvadrat tamo vredi 810 evra, a u Pančevu gde je kvadrat u proseku u junu bio 975 evra, vrednost kvadrata je porasla za 6,09 odsto. Interesantno je da je u ovm gradovima bilo meseci kada je rast išao i do 10 odsto, ali je onda usleđivao i pad. I to je bio slučaj kod gotovo svih gradova.

Prosek, međutim, govori da cene konstantno rastu.

Cene najviše u poslednjih 30 godina

Da je dešavanje na našem tržištu nekretnina deo šireg, globalnog trenda svedoči i podatak da su cene nekretnina u razvijenim državama sada 10 odsto veće od višegodišnjeg proseka.

Samo u prvom kvartalu ove godine prosečni rast cena u 40 država članica OECD-a bio je 9,4 odsto, što je najsnažniji rast u poslednjih 30 godina.

Analitičari kažu da su uzrok ovog trenda niske kamate, štednja akumulirana u poslednjih godinu dana i sve veća potreba za stambenim prostorom usled širenja rada od kuće, prenosi Poslovni dnevnik.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cena stanova u srbiji cena kvadrata cena kvadrata u beogradu novi sad kragujevac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana