Tekst objavljen: 18.04.2022 13:55        


Možemo li da pretpostavimo kakve će biti cene na tržištu nekretnina u narednom periodu? Da li je sada pravo vreme za njihovu kupovinu, ili je pametnije da sačekamo, odgovara Dušan Uzelac za RTS

"Cene nekretnina neće rasti svuda u Srbiji"


U velikim gradovima, u narednom periodu, cene nekretnina mogu samo da rastu, predviđaju oni koji se time bave. Zbog toga, kažu, moramo da ih posmatramo ozbiljno i pojedinačno. Samo tako dobra prilika može da se ukaže, a loša izbegne.

"Nekretnine su mnogo širok pojam. Kad bismo hteli da predvidimo neke tokove funkcionisanja na tržištu, moramo definisati na šta se odnosi pa tako, recimo, mogu da rastu cene nekretnina u pojedinim gradovima, što ne znači da će rasti u svim gradovima", kaže Dušan Uzelac.

Za sve one koji planiraju da kupe stan u gradu u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu, treba uzeti u obzir da je aktuelan proces urbanizacije stanovništva, kaže Uzelac.

Napominje da to znači, da postoji migracija stanovništva iz unutrašnjosti ka gradovima kao i unutrašnja migracija, gde se stanovništvo sa oboda grada približava centru.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ako uzmemo u obzir to da potražnja stanova u urbanim gradskim sredinama i industrijskim zonama raste, pretpostavka je da će i cene da prate taj trend i to, kaže Uzelac, na dva načina.

Prema njegovim rečima, prvo će rasti jer će biti veća tražnja, a rašće i zato što će biti inflacije, nešto što danas košta 100.000 evra, za godinu dana biće 110.000 evra.

"To je ono što će se desiti pa ćemo misliti da je poskupelo, a inflacija je to što je poguralo cenu, ali to je neka analiza iz moje perspektive", rekao je Uzelac.

Jasno je i to da svako ima svoje pravo vreme za kupovinu nekretnine. Potrebno je da se sklope kockice koje prate naše želje, potrebe i mogućnosti a dobra, odnosno prava prilika, se ne propušta.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
inflacija cena kuća cena stanova dušan uzelac cena nekretnina cene stanova nekretnine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana