Tekst objavljen: 30.08.2023 12:40        


Čim izađu rezultati prijemnog ispita, za buduće studente počinje nova muka – traženje stana. Za to treba i novca i vremena, jer da bi pronašli dobar stan blizu fakulteta i sa povoljnom cenom, i brucoši i njihovi roditelji moraju nekoliko puta da dođu u Beograd

"Cene rentiranja padaju u Beogradu"


Stan se traži preko poznanika i rodbine, agencije ili čak preko studenske grupe na društvenim mrežama. Ponuda je ove godine dobra, tvrde stručnjaci, ali su zbog inflacije znatno povećani troškovi komunalija.

„Trenutna situacija na tržištu je dosta povoljnija u odnosu na prethodnu godinu, kada je zbog dolaska stanovnika iz Rusije i Ukrajine, cena zakupnina značajno povećana. Sada se tržište polako stabilizuje imože se reći da je došlo do pada cena zakupnina nekih 30 odsto„, kaže dr Duško Bodroža, ekonomista.

Prema njegovim rečima, stan od 50 do 60 kvadrata može da se iznajmi za 300 do 500 evra, plus režije, i ukoliko u njemu živi njih dvoje ili troje, to značajno smanjuje troškove stanovanja u glavnom gradu.

Kad se konačno pronađe odgovarajući stan, sledeći problem ponekad zna da bude stanodavac. Pred kamere studenti nisu hteli, ali u telefonsim razgovorima kažu da se favorizuju studentkinje zbog higijene, da stanovi služe vlasnicima kao lična skladišta, da ulaze nenajvljeni i da često kada student napušta stan, po isteku ugovora, izmišljaju razloge za zadržavanje depozita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Da li stanodavac može da dođe nenajavljen?

„Stanodavac nema uvek pravo da ulazi u posed koji je izdao. On može ući ukoliko, na primer, preti neka opasnost za uništenje stana, poplava ili požar. Ako pričamo o tim situacijama, on ima pravo da uđe i nenajavljen“, kaže Vukašin Barać, advokat.

Za sve ostale ulaske, navodi, stanodavac mora prvo da pita zakupca, pa tek onda da uđe u posed.

„Kod tih situacija jako je bitno napomenuti da prilikom uvođenja u posed treba sačiniti zapisnik o uvođenju u posed i tim zapisnikom obići stan, proveriti instalacije, stanje stvari, električnih uređaja jer to je garant da sutra neko može tražiti naknadu štete ili otkloniti popravkom nedostatke, a onda odbiti od zakupnine“, kaže Barać.

Žurke, neplaćeni računi, šteta

Nisu uvek ni stanodavci u zavidnom položaju. Ni oni nisu hteli pred kamere, ali su nam rekli da se ponekad dešava da brucoš i nije došao da studira, pa se u stanu često prave žurke, ne vodi se računa o nameštaju, računi se ne plaćaju redovno.

Baš zbog svega toga, stručnjaci savetuju da se obavezno sačini ugovor sa stanodavcem, koji može da sadrži i klauzulu o skladištenja stvari vlasnika stana.

Kad postoji ugovor, manje boli glava i stanara i stanodavca, a u slučaju kršenja dogovora, i jedna i druga strana mogu da zahtevaju sudsku zaštitu. Međutim, to se ne dešava često, tek u 30 odsto slučajeva.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kirija u beogradu niže kirije stanovi nekretnine izdavanje nekretnina visina kirije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana