Tekst objavljen: 11.08.2022 14:25        


Globalna ekonomija je na putu stagflacije

"Centralne banke širom sveta mogu da upadnu u klopku"


Centralni bankari bi se mogli uhvatiti u zamku pokušavajući da normalizuju monetarnu politiku, rekao je ekonomista Nurijel Rubini, poznat i kao "Doktor propast", zbog njegovih sumornih, ali najčešće ispravnih prognoza.

"Svetska ekonomija prolazi kroz radikalnu promenu režima”, rekao je on u tekstu za Project Syndicate u utorak, proglašavajući kraj Velike moderacije, tokom koje su ekonomije uživale u niskoj inflaciji i visokom rastu.

Pozitivni trendovi su bili standard u proteklih nekoliko decenija, ali se preokreću u ono što Rubini naziva Velikom stagflacijom: doba visoke inflacije, niskog rasta, visokog duga i potencijala za ozbiljne recesije.

Globalne ekonomije imaju veće nivoe duga nego ranije, pripremajući teren za, kako je kazao, potencijalni neuspeh centralnih banaka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"Centralne banke su stoga zaključane u ‘dužničkoj zamci’: svaki pokušaj normalizacije monetarne politike dovešće do porasta tereta servisiranja duga, što će opet dovesti do velikih nesolventnosti, kaskadnih finansijskih kriza i pada u realnoj ekonomiji”, rekao je Rubini.

U nedavnim izjavama, Rubini je izneo prognoze da bi vrednost akcija mogle pasti i do 50 odsto, a predviđanja blage recesije nazvao je zabludama.

Za novu ekonomsku eru, njegova poruka za investitore jednako je sumorna: “Tokom Velike stagflacije, obe komponente bilo kojeg tradicionalnog portfelja imovine – dugoročne obveznice i američke i globalne deonice – pretrpeće težak period, potencijalno dovodeći do ogromnih gubitaka”, rekao je Rubini.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nurijel rubini doktor propast stagflacija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana