Tekst objavljen: 10.04.2022 18:00        


Sa ublažavanjem protivepidemijskih mera, polako se obnavljaju i turistička putovanja. U agencijama kažu da u ponudi imaju čitav svet, pa i one države koje su dve godine bile potpuno zatvorene. Ističu da su letnji aranžmani dobro pripremljeni i da su spremni za predstojeću sezonu

Ceo svet u ponudi agencija: Da li prolazi kriza u turizmu?


U agencijama su verovali da sa koronom polako odlaze i njihovi problemi, a onda je počeo rat u Ukrajini. Prvih nekoliko dana od početka rata, kažu, niko u agencije nije ulazio niti pozvao telefonom.

Neki od građana kažu da su ranije išli u Grčku za uskršnje praznike, ali sada ne. Možda će u Žagubicu, neki će biti kod kuće a neki verovatno u Crnu Goru.

"Sad ne planiram ali tokom leta - da, neka egzotična destinacija", poručuje jedan građanin.

Približavaju nam se uskršnji i prvomajski praznici, lepo vreme osvaja, pa se budi i želja za putovanjima.

Vladimir Vlaho iz agencije "Sabra travel" kaže da su aranžmani uglavnom rasprodati.

"Ono što nas posebno raduje, to su avio aranžmani prema evropskim metropolama, odnosno velikim gradovima, kao i prema Egiptu. I zaista moramo priznati da je bilo neočekivano i to nas posebno raduje posebno zbog letnje sezone koja dolazi", ističe Vlaho.

Dušan Anastasović iz agencije "Big Blu" navodi da se turisti raspituju, rezervišu ali ne u onoj meri u kojoj su možda očekivali.

"S obzirom da postoji, da se provlači ta jedan gorak ukus zbog rata u Ukrajini, ali su svi raspoloženi za leto i punim kapacitetom se bukiraju letnji aranžmani koji su dobro pripremljeni i spremni smo za ovu predstojeću sezonu", ističe Anastasović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Turska obara cene

Zbog očekivanog pada broja turista iz Rusije i Ukrajine, turski hotelijeri obaraju cene. Sledeće nedelje se očekuje novo pojeftinjenje aranžmana za tu zemlju.

Agenti tvrde da će aranžmani za Grčku malo poskupeti, u skladu sa inflaciom u evrozoni. Priče da su cene u vanpansionu u toj zemlji drastično povećane, kažu, nisu tačne. Zbog rasta cena energenata, poskupljenja u trgovinama i restoranima u Grčkoj su u istom procentu kao i kod nas.

Posle dve godine, za turiste su ponovo otvorene Španija i Italija, i za te zemlje vlada veliko interesovanje.

"U tome nam puno pomaže direktna linija koji postoji sada, koje je postavila Er Srbija za Madrid i za Valensiju i na taj način praktično možemo da oformimo grupe. I kažem već u aprilu i maju imamo određeni broj grupa koje ćemo realizovati a posle toga naravno, nastavljamo sa letnjom sezonom", naglasio je Mirko Bauk iz agencije "Odeon vorld travel".

Oni koji još nisu iskoristili zamenske vaučere koje su dobili od agencija na početku pandemije koronavirusa, to mogu sada da učine.

Agenti veruju da će se do kraja godine realizovati preostalih 50.000 vaučera vrednih 22 miliona evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
turizam turističke agencije letovanje letovanje 2022 turska Grčka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana