Tekst objavljen: 25.10.2019 16:05        


U Jugoistočnoj Evropi traje bitka za veliku investiciju nemačkog Folksvagena - četiri zemlje "poskočile" su na vest da je VW odložio odluku o izgradnji fabrike u Turskoj nakon vojne ofanzive Ankare na severoistok Sirije

Četiri zemlje u trci za "Folksvagen"

U Folksvagenu su za EURACTIV rekli da ne traže novu lokaciju: "Pažljivo pratimo šta se dešava. Planiranje nove fabrike još je u toku i trenutno ne planiramo druge lokacije".

Ipak, Srbija, Bugarska, Rumunija, a zatim i Hrvatska, brzo su izašle sa ponudama za 1,4 milijarde evra vrednu investiciju. Za svaku od tih zemalja, koje sve imaju znatno manji BDP po stanovniku od proseka EU, Folksvagenova fabrika bila bi značajan podsticaj ekonomiji, potencijalno i ono što bi "preokrenulo stvari".

Bugarska, koja je bila u užem izboru sa Turskom, odmah je reagovala i ponudila da udvostruči direktne vladine subvencije VW, na 260 miliona evra, objavio je bivši predsednik Rosen Plevneliev koji je sada predsednik bugarskog automobilskog klastera. On je inače poznat po dobrim kontaktima u uticajnom krugu u nemačkoj politici i industriji.

Sofija je VW obećala i velike investicije u infrastrukturu, uključujući plan izgradnje autoputa do Vidina, luke i mosta preko Dunava, i ulaganje u železničku vezu od Sofije.

U Srbiji je predsednik Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji za štampu sa nemačkim ministrom ekonomije Peterom Altamajerom 21. oktobra rekao da je Srbija ponudila VW više nego druge zemlje.

"Ponudili smo više od svih tih zemalja. Sve što oni ponude, mi ćemo ponuditi više", rekao je Vučić. On je kazaoda "Srbija nije članica EU kao Bugarska ili Rumunija i da nema veliko tržište kao Turska", ali je istakao da bi Beograd mogao da ponudi bolje subvencije.

Srbija ima zajedničko preduzeće sa kompanijom Fijat Krajsler automobili koje proizvodi model fijat 500L, dok u Rumuniji rade Reno (vlasnik Dačije) i Ford.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kada je reč o Rumuniji, premijerka Vjorika Dančila rekla je da je vlada već kontaktirala upravu Folksvagena i da je ministar trgovine i preduzetništva Radu Oprea bio u Nemačkoj i predstavio rumunsku ponudu.

Dančila je rekla da Rumunija nudi brojne prednosti, ali nije precizirala koje. Istovremeno je optužila opoziciju,predsednika Klausa Joanisa i političke potrese u zemlji što Bukurešt nije uspeo da obezbedi investiciju VW.

Evroposlanik iz Nacionalne liberalne stranke (PNL) George Falča, bivši gradonačelnik Arada, rekao je da je predložena lokacija za Folksvagenovu fabriku u blizini tog grada na zapadu Rumunije. Kako je naveo, lokalne vlasti su rezervisale 1.100 hektara za potencijalnu investiciju VW.

I Hrvatska je objavila da namerava da učestvuje u trci za VW posle Altmajerove posete Zagrebu 21. oktobra.

"Ključni cilj nam je da zadobijemo poverenje nemačkih investitora i uverimo ih da je ovde atmosfera za investicije dobra, da imamo jedan od najkonkurentnijih zakonskih okvira i mnoge komparativne prednosti, poput visokoobrazovane radne snage i geostrateškog položaja", rekao je hrvatski ministar ekonomije Darko Horvat.

U međuvremenu je hrvatski dizajner električnih automobila Mate Rimac, čija je fabrika Rimac automobili delom u vlasništvu Poršea, člana grupe VW, otkrio da je učestvovao na sastanku visokih zvaničnika hrvatske vlade i menadžera iz Poršea i Hjundaija u junu.

"Tu smo otvorili kanal komunikacije između vlade i velikih igrača u automobilskoj industriji. Predstavili smo veoma konkretne mere koje Hrvatska može da preduzme kako bi bila privlačna za takve investicije", rekao je Rimac za Večernji list.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fabrika folksvagena Folksvagen automobilska industrija Golf

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana