Tekst objavljen: 12.10.2022 15:50        


Credit Suisse mogao bi se suočiti s manjkom kapitala od čak devet milijardi dolara, procenjuju analitičari naglašavajući izazove za banku koja je sve bliža dubokom restrukturiranju

Čuvenoj švajcarskoj banci fali čak 9 milijardi dolara


Banka sa sedištem u Cirihu suočava se s rupom od četiri milijarde dolara zbog potrebe za restrukturiranjem investicijskog bankarstva u vreme kada je teško stvoriti kapital, napisali su analitičari Goldman Saksa predvođeni Krisom Halamom. To znači da bi banci bio pametan potez što skorijeg prikupljanja kapitala.

"Credit Suisse nastavlja se suočavati s cikličkim i strukturnim izazovima", napisali su analitičari u belešci, koji su pritom zadržali preporuku za prodaju deonica.

Banka razmatra radikalne rezove za sektor investicijskog bankarstva, uključujući izdvajanje velikih delova kompanije i izdvajanje grupe sekuritiziranih proizvoda, dok glavni izvršni direktor Ulrih Koerner nastoji stati na kraj godinama skandala i gubitaka. Ipak, ključno je pitanje kako to platiti, a s obzirom da odgovora nema dve nedelje pre predstavljanja plana, cena deonica nastavile su da fluktuiraju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Cena deonica u utorak porasla je za dva posto. No, iako se prikupljanje kapitala razmatra kao opcija, upravi Credit Suisse-a zadnja je opcija izdavanje deonica s rekordno niskom cenom.

Credit Suisse 30. jun imao je adekvatnost kapitala 13,5%, znatno iznad međunarodnog regulatornog minimuma od 8% i švajcarskog zahteva od oko 10%. Njegova razmera pokrivenosti likvidnim sredstvima jedan je od najviših među evropskim i američkim bankama.

Jefferiesova analitičarka Flora Bocahut rekla je da Credit Suisse treba izgraditi oko devet milijardi dolara kapitala u sledeće dve do tri godine. Ali s obzirom kako povećanje kapitala ide sporo, Bocahut očekuje da će prioritet dati prodaji imovine.

Ponuditelji se nalaze u redu za odeljenje banke za sekuritizirane proizvode, ključni stub u smanjenju njenih operacija investicijskog bankarstva. Proces prodaje banke, koji je daleko uznapredovao, zainteresirao je Pimco, Sixth Street i skupinu investitora uključujući Centerbridge Partners grupu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Goldman Sachs švajcarska banka Credit Suisse manjak kapitala

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana