Tekst objavljen: 19.01.2023 13:50        


ene nafte ovih dana su u plusu. Sa 70 dolara koliko je njihova cena iznosila pre samo mesec dana, sada su dostigle 84 dolara. Imajući u vidiu da cena nafte na evropskom tržištu itekao utiče na Srbiju, nameće se pitanje: Hoće li nam sutra gorivo poskupeti?

Da li će gorivo sutra poskupeti?


Kao i svake nedelje i sutra nas očekuje novi cenovnik na pumpama. Poslednjih nekoliko nedelja cene goriva na pumpama išli su konstantno na dole. Podsetimo prošle nedelje litar evrodizela iznosio je 195 dinara, a benzina evropremijum 165 dinara za litar.

Otvaranje kineskog tržišta ključno

Sve je izglednije da će ukidanje kovid ograničenja u Kini dovesti do velikog rasta tražnje za naftom, saopštava Međunarodna agencija za energiju. Istovremeno, očekuje se da će dodatnu nestabilnost na globalnom energetskom tržištu izazvati sankcije uvedene Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Prema navodima ove organizacije, snabdevanje ruskim energentima je u padu, što nije bio problem dok je bila smanjena privredna aktivnost na globalnom nivou, ali bi u narednom periodu moglo postati ozbiljna prepreka rastu ekonomije.

Naime, prognozira se da će Kina, čija ekonomija se napokon otvorila, uskoro konzumirati polovinu svetske ponude nafte. Premda je najavljena blaga recesija u SAD i Evropi, kineske potrebe za naftom mogle bi da nadomeste njihov pad tražnje za ovim energentom.

Takođe, povezanost i isprepletanost svetskih ekonomija mogle bi dovesti do toga da oporavak Kine podstakne i oporavak drugih azijskih ekonomija, što bi takođe rezultiralo rastom tražnje za energentima, preneo je CNBC.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Teško reći šta će se dešavati

Govoreći o cenama derivata za "Blic Biznis", predsednik Unije poslodavaca Srbije, Nebojša Atanacković ističe da se do sada nije dešavalo da sirova nafta ima uticaj na berzu derivata.

- Naši se drže berze derivata ove evropske to jest, mediteranske i teško je reći šta će se dešavati. Praktično i kad se očekivalo da će biti povećanje cene su se smanjivale i obrnuto. Nekad smo bili i skuplji od okoline. Cena sirove nafte se odnosi uvek na neke buduće isporuke koje dolaze tek za dva meseca, tako ne moraju da imaju preveliku vezu jer rafinerije prerađuju naftu koju su već prethodno nabavile - poručio je tada Atanacković.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
gorivo cena goriva cena dizela cena nafte cena benzina poskupljenje goriva nebojša atanacković

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana