Tekst objavljen: 18.03.2020 15:10        


Šta nas čeka posle ove isrcpljujuće bitke protiv korona virusa? Čini se – još jedna bitka, ali ovaj put za ekonomski oporavak.

Da li će pandemija korone prourokovati otpuštanja?

Naime, već sada se mnoge privatne kompanije u Srbiji nalaze u problemu. Mnoštvo radnika ne dolazi na posao zbog svoje bezbednosti ili zato što nema ko da im čuva decu u trenutku kada škole i vrtići ne rade.

Većem delu privrede (osim onima koji prodaju hranu, toalet papir i dezinfekciona sredstva) pada promet, pa se zaposleni sa razlogom plaše mogućih otpuštanja.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež tvrdi da stručnjaci rade na rešavanju ove situacije. On kaže da bi svako ko može trebalo da radi od kuće ali da se ne vodi kao da je na bolovanju, već kao da je na svom radnom mestu.

Čadež dodaje i da za sada nema najava da bi moglo doći do masovnih otpuštanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kineska iskustva

Vesti iz Kine, u kojoj se prvoj pojavio korona virus, pak pokazuju sasvim drugačiju sliku. Samo za dva meseca (januar i februar) bez posla je ostalo oko pet miliona građana.

Naime, tamošnja nezaposlenost u urbanim sredinama u decembru je iznosila 5,2 odsto da bi u februaru porasla na 6,2 odsto. Zvaničnici pak tvrde da će se situacija srediti čim privreda počne da se oporavlja.

Međutim analitičari su veoma oprezni – oni kažu da bi pad zaposlenosti mogao da se nastavi jer, zbog krize u celom svetu i pratećeg pada tražnje, kineska privreda neće skoro raditi nekadašnjim kapacitetom.

Ovo potvrđuju i drugi ekonomski pokazatelji. Prodaja robe široke potrošnje pala je za 20,5 odsto a industrijska proizvodnja za 13,5 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
korona virus vanredno stanje posao ekonomska kriza otpuštanja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana