Tekst objavljen: 02.02.2023 15:15        


Oko 2. 500 srpskih kompanija koje su digitalizovale poslovanje, odnosno prošle kroz Centar za digitalnu transformaciju (CDT), povećale su produktivnost, profit i zaposlile nove radnike, pokazuju podaci Privredne komore Srbije

Da li je digitalizacija donela više novca domaćim firmama?


O kakvim rezultatima je reč najbolje svedoči sledeći primer: prvih 100 firmi pre prijave za program, 2018. su imale ukupno 193 miliona evra godišnji profit, učestvovale su procentualno sa 0,47 odsto u BDP-u i imale su ukupno 2.963 zaposlena.

Posle prolaska kroz program CDT-a, odnosno posle savetovanja i primene tehnologije, u 2020. iste te kompanije su imale ukupno 262 miliona evra godišnji profit, 0,57 odsto učešća u BDP-u i povećale su broj stalno zaposlenih na čak 3.647.

Predrag Nikolić, direktor Centra za digitalnu transformaciju privrede Privredne komore Srbije, za “Politiku” kaže da je svest kompanija na višem nivou nego pre tri ili četiri godine i veoma su zainteresovane za digitalizaciju procesa proizvodnje.

–Za prvi program nam je bila potrebna marketinška kampanja, sada je dovoljno samo da otvorimo program i firme se same jave jer su shvatile da je digitalizacija neophodan preduslov opstanka kompanija na domaćem i globalnom tržištu. Primena savremenih i inovativnih tehnoloških rešenja, zasnovanih na IKT-u, danas je jedan od osnovnih instrumenata za podizanje konkurentnosti, produktivnosti i efikasnosti ekonomije u celini – kaže naš sagovornik.

Kada je pre pet godina CDT počeo sa radom, uradili su istraživanje u 340 kompanija o nivou njihove digitalne transformacij. Dobijeni rezultati su pokazali da su srpske kompanije na niskom nivou iz ove oblasti. Većina kompanija nije ni znala sta to znači za njihovo poslovanje, nisu znali kome da se obrate za pomoć, smatrali su to veoma skupim i nepotrebnim procesom. Pojedini koji su odlučili da sami uđi u proces digitalne transformacije su uradili to pogrešno zbog nedostatka znanja iz ove oblasti.Na osnovu dobijenih rezultata i uz pomoć nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, formiran je CDT sa idejom da pomogne preduzećima kako da prevaziđu probleme.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


–Nakon prvih 100 kompanija sa kojima smo uradili konsalting i implementaciju rešenja, čak 70 odsto definisanih ciljeva je realizovano. Zadovoljstvo kompanija učešćem u programu je vrlo visoko i iznosi čak 94 odsto–kaže Nikolić.

Ciljevi tih kompanija bili su automatizacija prijema gotovih proizvoda, ubrzanje i kontrola nabavke i prodaje kao i ubrzanje rada celokupne organizacije. Potom pružanje više informacija za manje vremena u finansijama i administraciji, bolje praćenje protoka robe i bolji uvid u izveštaje. Digitalizacija svih segmenata proizvodnje, dokumentacije i komunikacije sa kupcima, povezivanje proizvodnih i prodajnih procesa, kako bi se smanjile greške na minimum i na najbrži i najkvalitetniji način obaviti sve aktivnosti i automatizovati ih.

Minhenski institut Ifo je proračunao da je produktivnost nemačkih kompanija porasla dva do četiri procenta zbog brže digitalizacije. Pandemija je Nemačku primorala na ubrzanu digitalizaciju i to će narednih godina povećati produktivnost zemlje, ocenio je ekonomista Robert Leman.

"Pandemijska kriza je nametnula talas digitalizacije i preokrenula niz privrednih procesa," rekao je ekonomista. Poslednični rast produktivnosti će se narednih nekoliko godina preliti na privredu. Tempo će se razlikovati od sektora do sektora.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
digitalizacija domaće firme Privredna komora Srbije profit domaća privreda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana