Tekst objavljen: 06.03.2024 15:55        


Šta je uzrok skoka ličnih dohodaka?

Da li je ovo opština sa najvećim rastom plata u Srbiji?


Kuršumlija, opština koja se nalazi u Topličkom okrugu tokom prošle godine zabeležila je rast plata kakav do skoro nijedno gradsko naselje u Srbiji nije ostvarilo. Pored toga što je zabeležen rekordan rast zarade, Kuršumlija ima i jednu od najvećih prosečnih plata na nivou cele Srbije.

Prema poslednjem izveštaju Republičkog zavoda za statistikuneto plata u Kuršumliji za decembar mesec iznosila je 91.521 dinar, a zabeležen je i rast zarade od36,2 odstou odnosu na mesec novembar.

Mnogi se pitaju koji je tačno razlog za ovoliki rast plata u ovoj opštini i kako je do toga došlo. Ono što pokazuju statistički podaci i same činjenice jeste da Kuršumlija zapošljava veliki broj ljudi. Još jedan razlog za ovaj rast je i isplaćivanje bonusa tokom meseca decembra i 13 plata.

U Kuršumliji se nalazi i kompanija Planinka koja takođe zapošljava veliki broj ljudi. Pored ove kompanije u Kuršumliji se otvaraju i nova radna mesta što je takođe jedan od razloga za rast prosečne zarade. Treba napomenuti da ova opštinaima i najveću zaradu u Srbiji ako izuzmemo Beograd i Vojvodinu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Jablanički okrug značajno ispod proseka

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna neto plata u Jablaničkom okrugu u decembru značajno je manja od proseka Srbije.

Kako je saopšteno, prosečna plata u Srbiji u decembru iznosila je 95.093 dinara, a u Jablaničkom okrugu, u gradu Leskovcu 68.836, što je za 26.257 dinara manje u odnosu na republički prosek.

U Jablaničkom okrugu, najviše prosečne plate zabeležene su u Medveđi, gde radnici u proseku zarađuju 71.430 dinara.

Ostale opštine u okrugu pokazuju niže prosečne plate, pa je u opštini Lebene prosek 63.016 dinara, Crna Trava 62.759 dinara, zarada u Vlasotincu je 61.288 dinara, dok je Bojnik na začelju sa prosečnom platom od 58.861 dinar.

Prosečna repubulička neto zarada u decembru prošle godine bila je 95.093 dinara i nominalno je veća za 12,9 odsto, a realno za 4,9 odsto. Medijalna neto zarada za decembar 2023. godine iznosila je 69 842 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kuršumlija rast plata opštine u srbiji Republički zavod za statistiku

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana