Tekst objavljen: 03.12.2022 12:00        


Višegodišnji bum prodaje električnih vozila na nemačkom tržištu verovatno je pri kraju. Poskupela struja i povlačenje državnih subvencija pritom nisu jedini razlozi

Da li je tržište električnih automobila u Nemačkoj pred recesijom?


Nemački stručnjak za automobilsku industriju Ferdinand Dudenhofer očekuje dramatičan pad prodaje e-vozila iduće godine na 362.000, sa 720.000 u 2022. To će da znači i prepolovljen tržišni udeo nnovih e-vozila, sa 27,8 na 14 odsto.

Ključni faktori posrtanja prodaje su povlačenje nekih subvencija za nova vozila i enormno poskupljenje struje, rekao je Dudenhofer, za DPA. Centar za automotivna istraživanja (CAR), pak, prognozira prodaju 484.000 novih električnih vozila, sa tržišnim udelom od 21,3 odsto. Savezna vlada iduće godine potpuno ukida subvencije za plug-in hibride, a za čisto električne automobile postojeće subvencije od 7.500-9.000 smanjuje na 4.500-6.750 evra. Osim toga, fond za te subvencije je zaključan i prema proceni CAR biće ispražnjen krajem 2023. Od idućeg septembra država ukida i premije za službena vozila.Uz to, cena struje se skoro utrostručila od početka godine, a poskupljuje i proizvodnja baterija, upozorava Dudenhofer.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Za razliku od vodećih tržišta e-automobila, Kine i SAD, Nemačka kaska u transformaciji saobraćajnog sektora, dodao je ekspert. On predlaže da država premije za inovacije isplaćaje duže nego što planirala.Oporavka teško da će biti pre 2025. i povećanjem proizvodnje litijum-jonskih baterija u Evropi, masovnijom proizvodnjom električnih vozila i pojeftinjenjem struje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Nemačka električni automobili prodaja električnih automobila recesija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana