Tekst objavljen: 27.02.2023 15:45        


U Ministarstvu za rad i zapošljavanje kažu da svi oni koji rade u inostranstvu ne treba da plaćaju doprinose za PIO

Da li pomorci trebaju da plaćaju doprinose?


Pomorci i drugi građani koji rade u inostranstvu ne treba da plaćaju doprinose za PIO jer nema validnog zakonskog osnova, navodi se u mišljenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Državljani Srbije koji rade u inostranstvu (kao zaposleni prema propisima strane države, odnosno kao osobe koje ostvaruju ugovorenu naknadu, na primer oni koji rade na brodovima koji plove pod zastavom strane države, radnici koji su zaposleni u inostranim avio-kompanijama…) i od inostranog isplatioca ostvaruju prihode po osnovu kojih su poreski obveznici Srbije, nemaju status osiguranika prema propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, ocenjuje se u dokumentu koji je upućen Udruženju pomoraca Srbije.

Mišljenje ministarstva dostavljeno je pošto je Poreska uprava Srbije donela 7.896 poreskih rešenja kojima je utvrdila zaostali porez na plate iz 2017. za sve one koji primaju zarade iz inostranstva, među kojima su frilenseri i pomorci.

Razlike između radnika na internetu i radnika na prekookeanskim brodivima za Poresku upravu nema. Svi koji su preko banaka u Srbiji primili zarade iz inostranstva moraju da plate porez i on ne zastareva pet godina. Za taj broj fizičkih lica rešenjem su utvrđene poreske obaveze.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Propisano je da oporezivi prihod koji fizičko lice ostvari po osnovu ugovorene naknade za izvršeni rad, na koji se porez plaća samooporezivanjem, čini bruto prihod ostvaren u kvartalu umanjen za normirane troškove od 96.000 dinara ili u iznosu od 57.900 dinara uvećanom za 34 odsto bruto prihoda ostvarenog u kvartalu. Obaveze utvrđene navedenim rešenjem, plaćaju se u 120 jednakih mesečnih rata u roku od 15 dana od isteka svakog meseca, s tim da prva rata dospeva 17. februara 2023.

Ukoliko obveznik dospele obaveze ne uplati u propisanom roku, naplata će se izvršiti prinudnim putem, donošenjem rešenja o prinudnoj naplati. Troškovi prinudne naplate i uvećanje poreskog duga za pet odsto na dan početka prinudne naplate na koji se obračunava kamata, padaju na teret obveznika.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pomorci porezi plaćanje poreza frilenseri Poreska uprava (PU)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana