Tekst objavljen: 20.09.2021 15:55        


Ako ovu doslovce “goruću” temu svedemo na brojke, onda to izgleda ovako: da biste popušili jednu cigaretu, treba vam oko šest minuta

Da li pušači rade manje od nepušača?


Ako tokom radnog vremena popušite tri cigarete, to je 18 minuta manje rada. Tokom 20 radnih dana za mesec dana u firmi pušite 360 minuta, odnosno 6 radnih sati.

Dodate li u računicu još minutu-dve da fizički izađete van kako biste zapalili, lako dođemo do toga da 7 sati mesečno na poslu provedete pušeći, piše portal Menager.ba.

Uzmemo li gore navedene podatke kao neki prosek (i pod uslovom da sve tri cigarete čovek ne zapali tokom službene 30-minutne pauze), prosečan pušač mesečno radi otprilike 7 sati manje od nepušača. U velikim kompanijama kolege nepušači često spominju tu nepravdu koja se prešutno dopušta, ali postoji i odgovor nepušača.

"Cigareta ili surfovanje internetom – ista stvar"!

“Ali i nepušači se odmaraju, dok smo mi vani na cigareti, oni surfuju internetom”, uzvraćaju pušači.

“A vi nikad ne surfujeteinternetom tokom radnog vremena?”, odgovaraju nepušači.

Dvadesetak godina radila sam u različitim kolektivima. I znam da svi podjednako treba da imaju pauzu i svi je uzimaju. Niko ne uspeva 8 sati raditi efektivno niti to može. Kažu da možemo najviše raditi 5 ili 6 sati, ostale sate nekako ukrademo sitnim i vrlo potrebnim pauzama, piše portal Menager.ba.

Neko ide zapaliti cigaretu, netko bulji kroz prozor, netko bulji u Facebook na mobilnom, netko i puši i bulji u Facebook istodobno, neko pije kavu s kolegama… a opet, nepušačima se neretko čini da rade više od pušača. Zato što pušača često fizički nema u kancelariji i zato što ga, prema gore navedenoj računici, nema 7 sati mesečno na radnom mestu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"Nisam pušač, ali ne verujem da pušači rade manje"

Prema mom mišljenju, rade manje oni koji su spori, neučinkoviti, lenji ili nesposobni. I to nema veze s pušenjem.

Nekad će pušaču trebati trostruko manje vremena od nepušača da bi nešto obavio kako treba. Nekad će biti obrnuto. Nije rešenje zabranjivati kratke “puš-pauze”, jer od zabrana nikakve koristi. Dobićete radnike koji će svejedno uzeti pauzu, ali će usput biti i nervozni jer nemaju nikotina u krvi. Vas će pritom smatrati baš “poslodavcem za poželeti”. Ukratko, samo ćete sebi napravili glupost. Zabrane retko vode ka nečem dobrom.

Prestanite ceniti prekomerno vreme provedeno na poslu, glorifikovati one koji se dižu u pet i odgovaraju na mailove u cik zore ili ostaju na poslu do 22 sata naveče. Niko ne može biti fokusiran celi dan niti na taj način može nešto dobro raditi.

Merite efektivnost, ne vreme!

1 komentar

  1. User image
    Dejan 20.09.2021 16:11

    Pa najvise pusimo na svetu, treba podhitno da se cena cigareta u trestruci.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nepušači produktivnost na poslu pušači posao produktivnost

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana