Tekst objavljen: 02.07.2019 11:00        


Želite da kupite novi telefon ili vam se stari pokvario, pa ste primorani da nabavite drugi? U Srbiji imate dve opcije: prihvatiti ponudu nekog operatera i potpisati ugovor ili otići u radnju i kupiti telefon. Postavlja se pitanje: šta se više isplati?

Da li se više isplati kupiti telefon ili ga uzeti kod operatera na ugovor?

Prvi korak je da vidite vašu potrošnju, ali ne u novcu u smislu računa, nego da uzmete nekoliko poslednjih računa i pogledate koliko ste minuta potrošili, koliko sms-ova, a koliko megabajta za online saobraćaj. Ovo je bitno da možda ne biste upali u zamku marketinga kada vam operater ponudi, na primer, 3 gigabajta za surfovanje, a vi prosečno potrošite 600 megabajta. Posle toga treba da obaberete model telefona koji vam se dopada i onda ćete imati tačnu cenu koju vam nudi operater.

Glavni savet je da isti taj model pogledate i u nekoj prodavnici mobilnih telefona.

Sada se može javiti još jedna dilema ako ste se odlučili za kupovinu: da li kupiti telefon u kešu ili na neki drugi način?

To naravno, zavisi od telefona do telefona, ali naš finansijski analitičar Dušan Uzelac je izračunao da je telefone daleko jefitnije kupiti u prodavnici, čak iako uzmete kredit specijalno namenjen baš za tu potrebu. Proći ćete jeftinije nego da ga kupite, kako reklamiraju operateri „za dinar“. Nažalost, to za dinar ispadne mnogo skuplje nego da ga uzmete na kredit.

Na sve to, imaćete i prednost da nećete imati obavezu sa operaterom na dve godine, nećete imati zaključan telefon, što je takođe još jedna korisna stvar. Ovde vredi napomenuti da zakon nalaže da telefon mora biti otključan kada otplatite ugovor koji imate sa operaterom. Telefon je tada suštinski vaš i operateri moraju da ga otključaju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ukoliko vam se sedi da telefon počne da Vam se kvari ili da se ponaša „čudno“ negde mesec ili dva pred istek garancije i ugovora – treba da znate: vrlo su suptilne metode koje se koriste da bi telefoni radili sporije, tu pre svega mislimo na različita ažuriranja softvera. Industrija telefona se trudi da napravi vaš telefon sporijim nego što je to bio prvog dana, da biste vi doneli zaključak da je telefon neupotrebljiv i da biste trebali da kupite novi.

Dakle, dragi čitaoci, ako se nađete u ovakvoj dilemi, najbitnije da sve stavite na papir i da vidite koliko vas košta telefon kada ga kupite kod operatera, a koliko kada biste ga kupili u prodavnici na kredit i računica će vam dati odgovor. Brojke nikad ne lažu.

9 komentara

  1. User image
    Goran 02.07.2019 12:52

    Mislim da je sigurnija garancija kod operatera nego u prodavnici.

  2. User image
    Predrag 02.07.2019 17:09

    @Goran
    Zavisi u kojoj prodavnici. Ako se kupuje kod ovlašćenog prodavca, onda je isto kao i kod operatera. Međutim, značajno su jeftiniji telefoni kod prodavaca koji na "razne" načine dolaze do robe i u tim slučajevima je garancija upitna.

  3. User image
    AcidBurn 03.07.2019 1:09

    Uzeo jednom preko operatera, takva bila novcana situacija u to vreme, i nikad vise. Debelo platis na kraju telefon. U eri odlozenih placanja i placanja na rate bolje uzeti telefon u prodavnici. Ne znam Gorane po cemu mislite da je garancija 'sigurnija' kod operatera?! Bas me zanima. Iskren da budem nikad mi garancija nije ni trebala jer mi se u zivotu nije pokvario nijedan uredjaj koji je kupljen, od auta, preko motora do telefona i televizora.

  4. User image
    Lex 03.07.2019 7:16

    Ovo nije tačno uopšte. Sve zavisi koji se telefon uzima. U situaciji gde se telefon uzima za dinar, onda je bolje uzeti ga za keš.
    Ali ako se uzima telefon na rate, isplati se uzeti kod operatera.
    Sve opet zavisi, ali cak i da isto ispadne, dati u kešu odmah, ili na rate, nekome će bolje i lakše biti da plaća na rate, nego da da keš, koji možda nema na kamari...

  5. User image
    NeckoPerecko 03.07.2019 7:45

    Mnogo lose mislis. Sigurnije je kupiti u prodavnici, a i mnogo bar duplo jeftinije.

  6. User image
    Vanila 31.07.2019 0:11

    Ako niste vični rešavanju softverskih kvarova, onda je garancija servisa za vas. Hardverske kvarove ćete ionako u većini slučajeva morati da platite sami, ma koliko se pravdali da to nije vaša krivica.

  7. User image
    Pera 02.08.2019 23:54

    Kako izgleda garancija kod operatera? Kupio sam telefon na ugovor. Ćerka je razbila staklo i ovlašćeni serviser mi je saopštio cenu zamene: 80% cene novog telefona. Naravno da sam staklo zamenio u privatnom servisu za 20 puta mnju cenu, ali mi je prestala garancija. A telefon se naprasno pokvario pred sam istek ugovora.

  8. User image
    FcknNnd 25.11.2019 18:05

    Postoji tu raznih fora i fazona,a na primer jedan model telefona u telenoru sa pretplatom na dve godine kosta 175 hiljada sve ukupno dok u mts-u isti taj telefon sa slicnom ako ne i boljom ponudom paketa na dve godine kosta 143 hiljade,ako uzmemo u obzir da taj telefon u radnji kosta 119 hiljada dinara i uzmemo u obzir da ce velika vecina koja telefon kupi u radnji za kes sigurno imati ugovor kod nekog operatera a koliko znam najjeftinije tarife su 1500 dinara osim ako niste neko vreme kod tog operatera pa dobijate neki popust to ispadne ovako 119 hiljada (u kesu) plus najjeftinija pretplata 1500x 24 (ugovor na dve godine) na kraju ispadne 155 hiljada tako da se po meni i vise isplati uzeti kod operatera..naravno sve zavisi od telefona do telefona,treba ipak uzeti u obzir vase finansijske mogucnosti,vase korisnicke navike sto se tice interneta,poruka itd i naravno uporediti cene telefona na trzistu i kod operatera..

  9. User image
    janko 09.06.2021 14:23

    uzmeš za dinar kod operatera i platiš ga za dve godine napr a52 samsung 340€
    a u ovlašcenoj radnji odnosno trgovinskim lancima je360€ odmah sve....
    kod sitnih trgovaca je 320 ali je pitanje sta je i kako sa garancijom...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mobilni operateri ios android mobilni telefoni cene telefona telefon na ugovor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana