Tekst objavljen: 12.04.2019 15:45        


Nedelju koja je polako na izmaku obeležila je, između ostalog, jedna policijska akcija. Iz medija smo čuli da se MUP prethodnih dana obračunavao sa prostitucijom pa je „pao“ i jedan makro iz Šapca, a mogli smo da saznamo i da je jedna od njegovih „omiljenih radnica“ čak bila i u nekom od mnogobrojnih rijaliti programa.

Da li Srbija treba da legalizuje prostituciju?

Sve u svemu, možda ova vest i ne bi bila toliko neobična za državu u kojoj živimo, ali je nas na Kamatici podstakla da razmišljamo o jednom drugom pitanju – da li bi Srbija trebala da legalizuje prostituciju?

Ova tema može da bude sagledana iz više uglova, a pošto smo mi finansijski portal – nećemo se baviti moralnim delom priče, već ćemo se potruditi da sve analiziramo isključivo iz monetarnog ugla. Glavno pitanje je da li bi ovakav potez doneo novčani, ali i svaki drugi red u ovu delatnost?

Prostitucija nije džabe „najstarije zanimanje na svetu“. Postoji od kako je ljudskih društava i robno-novčane razmene pa teško da možemo da očekujemo da će u nekom trenutku jednostavno nestati.

Da li rešenje možda bilo da se ova oblast uvede u zakonske okvire i kreira mehanizam koji bi čitavu ovu „granu“ na neki način uredio?

Ovo „zanimanje“ ima različit status širom sveta – u nekim državama je legalizovano, negde mu se „gleda kroz prste“, dok se ponegde najstrože kažnjava, kao na primer Saudijska Arabija, gde je jedna od predviđenih kazni javno bičevanje.

Primer Holandije i Amsterdama je možda i jedan od najpoznatijih: u toj zemlji i njenom navećem gradu je prostitucija legalizovana i precizno regulisana. Prostitutke i lokali u kojima rade su registrovani i uredno plaćaju porez državi. Procena je da se u Holandiji od ove „privredne grane“ godišnje zaradi oko 100 miliona dolara, a deo toga ode i u državnu kasu.

Međutim, najpoznatija evropska destinacija za ovu vrstu zabave nije ništa u poređenju sa Tajlandom, koji je svetski „broj 1“ kada je u pitanju prostitucija. Ova država ima dugačku istoriju kada je reč o „prodavanju ljubavi“, pa je ova delatnost tamo bila legalna još u periodu između 14. i 17. veka.

Danas je formalno prostitucija zabranjena, ali svako ko je makar jednom bio tamo zna da niko ne obraća pažnju na slovo zakona. Tamošnje devojke možete sresti gotovo na svakom koraku, a zarada od ovog posla se procenjuje na neverovatnih 6,4 milijarde dolara i čini jednu od najbitnih stavki u tamošnjem BDP-u!

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ova dva udaljena primera su nas podstakla da razmislimo kako bi to sve izgledalo u srpskom slučaju, pošto je bavljenje prostitucijom kod nas nezakonito.

Prvo dobra stvar je što bi država mogla da uštedi na – snagama reda i zakona. Ako bi po zakonu prostitucija bila legalna, ne bi morao da se troši novac na „momke u plavom“ koji hapse i privode prestupnike i na sudske organe koji im određuju kazne za nepoštovanje zakona. Plus, to bi značilo da bi svi oni imali prostora da se bave drugim slučajevima kršenja zakona. Ako bi prostitutke i lokali u kojima se one mogu sresti bili registovani i plaćali porez državi – to bi bila direktna finansijska dobit za ovu zemlju.

Vrlo je verovatno da bi zakonska regulativa donekle i smanjila kriminalne radnje koje se vezuju za prostituciju, kao što je podvođenje ili trgovina ljudima. Pa onda ne bismo imali priče kao sa početka teksta o makroima i njihovim učesnicama rijaliti programa...

U svakom slučaju, nijedno tržište se ne može suzbiti pa ni ono najstarije. Ideja da je to moguće nas gura u grupu lažnih moralista koji se slade „javnim tajnama“ i jedva čekaju poznato ime na spisku kupaca ili prodavaca.

2 komentara

  1. User image
    marama 12.04.2019 19:09

    Odgovor - Da.

  2. User image
    susljagic 13.04.2019 22:54

    resenje je neka vrsta srpske aplikacijw tipa peppr-a - Peppr: A Dating App for Prostitutes and People Who Want Sex

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
saudijska arabija holandija legalizacija zakon Srbija najstariji zanat na svetu tajland legalizacija prostitucije prostitucija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana