Tekst objavljen: 27.10.2019 13:00        


Vetroelektrane na moru mogle bi da postanu kamen temeljac svetskog snabdevanja električnom energijom

Da li su vetroelektrane na moru budućnost električne energije?

Kako kaže Međunarodna agencija za energiju (IEA), snažan pad troškova i poboljšanje tehnologije oslobađaju potencijal ovog izvora zelene energije.

Zamena fosilnih goriva obnovljivim izvorima od presudnog je značaja za ispunjenje globalno dogovorenog cilja o ograničavanju rasta temperature vazduha na ispod dva stepena Celzijusova, a ekspanzijom vetroelektrana na moru, prema proceni IEA, moglo bi da se izbegne pet do sedam milijardi tona emisije CO2 iz elektroenergetskog sektora na globalnom nivou, prenosi Rojters.

Proizvodnja struje iz vetroturbina na moru danas čini samo 0,3 odsto globalne proizvodnje električne energije, navodi IEA u, kako kaže, "najsveobuhvatnijoj" studiji o vetroenergetskim postrojenjima na moru do danas.

Dodaje da će se, međutim, na osnovu aktuelnih i predloženih mera, ti kapacitet povećati za 15 puta u naredne dve decenije, što će ovaj sektor pretvoriti u industriju vrednu tri hiljade milijardi dolara. Prošle godine je projekat izgradnje vetroelektrane na moru snage jednog gigavata koštao više od četiri milijarde dolara, uključujući i prenosnu mrežu, ali bi cena trebalo da padne za više od 40 procenata u narednoj deceniji, navode iz IEA.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U Evropi će vetroenergetski kapaciteti na moru uskoro s cenom "potući" nove kapacitete s pogonom na prirodni gas i biće u rangu sa solarnom fotonaponskom energijom (PV) i kopnenim vetroparkovima, dok bi u Kini oko 2030. godine trebalo da postanu konkurentni novim kapacitetima na ugalj, dodaje se u studiji.

Mada prelazak na zelenu energiju sve više postaje globalni politički plan, prisutna je rastuća nesrazmera između klimatskih ciljeva i trenda emisije gasova u stvarnom životu, s obzirom na to da su emisije CO2 iz energetskog sektora prošle godine dostigle istorijski maksimum, konstatuje IEA.

Prve turbine na moru instalirane su 1991. godine u Danskoj, u kojoj je lani električna energija iz vetroelektrana na moru činila 15 odsto ukupne proizvodnje struje. Velika Britanija danas ima najveće kapacitete za proizvodnju struje iz vetroenergije, ali se ova industrija razvija i u drugim delovima sveta, posebno u Sjedinjenim Državama i azijskim zemljama, uključujući Tajvan i Japan.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vetroparkovi vetroparkovi na moru vetropark energetika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana