Tekst objavljen: 12.04.2022 13:50        


Mladi su sve manje zainteresovani za zanate, iako su poslednjih godina plate vodoinstalatera, zavarivača, pa i stolara, skoro egal onima u IT industriji!

Da li znate da vodoinstalateri zarađuju skoro isto koliko i programeri?


- Mi godinama unazad imamo stalni odliv radne snage u oblasti građevinske industrije, a s druge strane stalni priliv nekvalifikovane radne snage. Nijedan pravi majstor neće da radi za bagatelu. To može da dovede da neće imati ko da održava sisteme, od infrastrukture do stambenih objekata, kao što su putevi, tuneli, javna rasveta, liftovi, vodovod, kanalizacija, elektroinstalacije, klime - objasnio je nedavno za “Blic” Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

Spisak deficitarnih zanimanja u Srbiji sve je duži iz godine u godinu. Tako nedostaju vozači, ugostitelji, kuvari, konobari, automehaničari, frizeri, a posebno vodoinstalateri, stolari, zavarivači... S jedne strane sve manje ljudi želi da se bave nekim od ovih poslova, sa druge oni u zemljama zapadne Evrope mogu, bez muke, da zarade od 4.000 do 6.000 evra mesečno.

- To su zaista pozicije koje nedostaju i zato je tolika borba na našem tržištu rada od strane poslodavaca koji se trude da im poboljšaju radne uslove, ali i visinu plate koju mogu da zarade - istakao je Miloš Turinski iz Infostuda za portal Biznis rs i dodao “da zato ne čudi podatak da je jedan poslodavac nudio platu za poziciju vodoinstalatera od čak 240.000 dinara”.

Po njegovim rečima, deficit među zanatlijama počeo je još 2015. godine.

- Svi zanati su visoko plaćeni jer je reč o visoko deficitarnim pozicijama na našem tržištu. Taj deficit nije od juče, on postoji još od 2015. godine, ali je naročito došao do izražaja tokom pandemije. Sve više nam nedostaje stručnih kadrova koji mogu da zadovolje potrebe poslodavaca i da se zaposle na ovim pozicijama.

Mnogima je delovala nerealna ponuda u oglasima gde se vodinstalateru u Beogradu nudi plata od 2.000 evra, tačnije 240.000 dinara, pa čak i mogućnost stanovanja ako radnik nije iz Beograda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


- Ako pitate bilo kog vodoinstalatera, koji je samostalni preduzetnik, on će vam reći da taj iznos od 2.000 evra, naročito u Beogradu, on može da zaradi u mnogo kraćem periodu jer je tolika potražnja da za sve zanatske struke tako visoke plate koje se nude u oglasima za posao i nisu toliko velike koliko možda zvuče ostalim ljudima na našem tržištu rada. Jedan njihov izlazak na teren zna da košta 20-30 evra, a u zavisnosti od veličine kvara nekada i 60-70 evra - dodao je Turinski.

Na ceni su poslednjih godina i moleri, električari, stolari, čije usluge često morate da zakažete i mesec dana unapred, ali i na primer, sve traženijih a deficitarnijih, varilaca ili zavarivača. Kako objašnjavaju stručnjaci za ovu oblast, oni mogu da zarade mesečno od 2.000 do čak 4.000 evra, uz napomenu da oni ipak rade po projektima, periodično.

Deficit određene grupe radnika i u Srbiji pokušava da se reši dovođenjem stranaca, ali je veoma teško pronaći kvalitetne zanatlije, tako da ćemo ubuduće sve teže dolaziti do majstora ako nam se pokvari bojler, ako stane lift ili ako vam trebaju neki ozbiljniji radovi u stanu ili kući.

Jedan izlazak vodoinstalatera na teren zna da košta 20-30 evra, a u zavisnosti od veličine kvara nekada i 60-70 evraIskusni i kvalitetni zavarivači mogu na nekim projektima da zarađuju od 2.000 do 4.000 evra mesečno.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
plata vodoistalatera vodoinstalater programeri it sektor poslovi u Srbiji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana