Zvanični kurs Evra za dan 28.10.21. :: 117.5833 rsd
Tekst objavljen: 25.08.2021 14:35        


Dinarska štednja je u prethodnih devet godina povećana gotovo šest puta

"Dafina nas je naučila da od štednje ne možemo da zaradimo"

Da li to znači da je ispatljivija ili građani samo više veruju domaćoj valuti? Koliko se kamate razlikuju od banke do banke i da li novac ipak više čuvamo u slamaricama? To su neka od pitanja koja je Televizija Prva danas postavila Dušanu Uzelcu, uredniku portala Kamatica.

"Kada je u pitanju dinar, kvalitetna stabilnost dinara je ono što je najbitnije prilikom izbora valute u kojoj se štedi. Druga stvar je to što postoji regulativa koja ga je stimulisala, odnosno regulativa koja destimuliše deviznu štednju, a to je konkretno porez. Kada štedite u devizama i dižete kamatu, morate platiti porez u visini od 15 odsto, dok je dinarska štednja oslobođena tog poreza", kaže Uzelac.

Namena štednje je, dodaje, ono što opredeljuje valutu.

"Tako se i deli štednja - na namensku gde odvajamo sa strane za neku konkretnu potrebu i onu štednju koja predstavlja samo uzdržavanje od potrošnje, u smislu 'Ne moram da potrošim sve, neka stoji malo na gomili'. Mi malo stvari ovde možemo da kupimo za evre, čak i kod nekretnina transakciju moramo odraditi u dinarima i učešće bi trebalo da se uplati u dinarima. Tako, ako je u pitanju namenska štednja za stambeni kredit - onda su dinari pravi izbor", ocenjuje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBEPrema njegovom mišljenju, nema razloga da se novac čuva kod kuće.

"Banka je već dovoljno dostupna, vi imate banke koje vam mogu i u slučaju deviza pružiti dostupnost na bankomatima. Imali smo lošiji period kad su građani više verovali svojim slamaricama, nego institucijama. Sve je to rešeno, dinar pokazuje da je na stabilnim nogama", poručuje Uzelac.

Upitan je i da li onda štednja u slamarici predstavlja gubitak u odnosu na onu u banci.

"I Dafina nas je naučila da od štednje ne možemo da zaradimo - to je ono što je bila zabluda tada. Štednja u banci je namenjena isključivo održavanju vrednosti novca, zato što na njega utiče inflacija. Inflacija je neizbežni faktor svakog finansijskog sistema i ako mi držimo 100.000 dinara u slamarici, tih 100.000 dinara će za godinu dana vredeti manje - zato je pametno dati to u banku, koja će vam, opet, dati kamatu koja je blago viša od te inflacije, odnosno ona će neutralisati uticaj inflacije", pojašnjava.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
dafina milanović štednja novca dinarska štednja štednja u evrima dušan uzelac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana