Tekst objavljen: 28.06.2022 14:25        


Od početka rata u Ukrajini, oko 10.000 državljana Rusije doselilo se u Srbiju. Najčešće rade u IT sektoru i žive u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu. U tim mestima osnovano je gotovo 1.300 firmi, a procenjuje se da će ih u našoj zemlji biti sve više. Istovremeno, Rusi su postali i najčešći gosti u našim hotelima - gotovo dva i po puta ih je više nego ranije

Dnevno se osniva i po 10 novih preduzeća: Čime se bave Ruske firme u Srbiji?


U poslednja četiri meseca svakog dana u Srbiji nikne čak 10 firmi čiji su vlasnici Rusi. Da izbegnu sankcije, velike firme utočište su našle u Beogradu. Za jednu od njih radi i Danil Safron. Beograd opisuje kao mešavinu Tel Aviva i Sankt Peterburga, sa dobrim uslovima života.

"Ovde sam od 8. marta, došao sam jer radim u jednoj IT kompaniji i naše mušterije sa Zapada su zabranile da radimo u Rusiji i moja firma je izabrala Srbiju da prebaci svoj biznis. Kada je reč o uslovima života, jako je udobno, ljudi su fini, klima je blaga, hrana dobra, nije skupo kao u Sankt Peterburgu. Ne, neću se vraćati u Rusiju, i verujem da ću ostati ovde duže vreme", priča Safron.

Ovih dana u Beograd će se preseliti još njegovih kolega, malo ih koči papirologija. Pomažu im specijalizovane agencije. Jedna takva koja posluje u Srbiji, a do koje je RTS došao prekoTelegram grupe u kojoj komunicira hiljade Rusa, otvara račun u banci za 50 evra, radnu dozvolu za 200, a firmu kao DOO za 350 evra - piše na njihovom sajtu. Za pomoć u otvaranju preduzetničke radnje naplaćuju 150 evra, i upravo je to najčešći oblik poslovanja koje Rusi biraju.

U periodu od 24.02. do 24.06. 2022. godine, registrovano je osnivanje 370 privrednih društava i 906 preduzetnika, čiji su osnivači iz Ruske Federacije. Top četiri pretežne delatnosti, koje je registrovao najveći broj ovih preduzetnika, su informisanje i komunikacije, inovacione delatnosti, obrazovanje i ostale uslužne delatnosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Uz našu zemlju, Turska, Egipat i Dubai, Rusima su među najatraktivnijim destinacijama za pozicioniranje posla.

Na ruku Rusima ide i uredba kojom je Vlada Srbije nedavno uvela podsticaje, odnosno ukinula doprinose i 70 odsto poreza na zaradu za novonastanjena lica, koje poslodavac zaposli na poslovima za koje nije lako naći kadrove na domaćem tržištu. Ta olakšica važi do kraja naredne godine, a uslov je da im je zarada veća od 300 hiljada dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ruske firme ruske firme u srbiji rat u ukrajini sankcije rusiji it sektor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana