Tekst objavljen: 30.03.2023 13:55        


Euribor, kamata za koju su vezani svi krediti u evrima, dostigla je  "granicu" od tri odsto

Euribor dostigao 3%

Upravo se od te stope i granice najviše strahuje, jer se pokazala kao najkritičnija za vreme svetske ekonomske krize 2008. godine.

Kako javlja portal Nova.rs, stručnjaci su podeljenog mišljenja, jedni smatraju da će euribor ostati na nivou od tri odsto, a drugi imaju mnogo mračnije prognoze i očekuju rast ove kamatne stope. U jednom su, ipak, složni, vrednost euribora sigurno još neće početi da pada.

Šanse da on prestigne istorijski maksimum i dođe na nivo od više od pet odsto nisu realne, barem tako smatraju stručnjaci, ali nemaju ni pretrerano lepe vesti za dužnike.

Euribor je tokom 2008. godine dostigao ono što stručnjaci nazivaju "srednjom vrednošću" - tri odsto. Na tom nivou se zadržao najduže, a istorija bi mogla da se ponovi. Ako se obistine projekcije stručnjaka - ništa od nižih rata kredita u ovoj godini.


"Tokom cele godine vrednost euribora će biti oko trojke, definitivno neće padati", kaže profesor Beogradske bankarske akademije dr Zoran Grubišić.

Prema njegovom mišljenju, vrednost ove kamate može samo da raste, ali ni to neće biti veliki i nagli skokovi.

S druge strane, profesor Ekonomskog fakulteta dr Ljubodrag Savić smatra da ovo nije kraj rasta euribora, a samim tim ni rata kredita.

Svakodnevne promene u visini euribora možete pratiti na ovom linku.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
euribor rast euribora rata kredita ljubodrag savić pad euribora Zoran Grubišić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana