Tekst objavljen: 13.04.2023 13:05        


Posledice bankarske krize u SAD-u verovatno će dovesti privredu u recesiju kasnije ove godine, prema dokumentima Federalnih rezervi objavljenim u sredu

FED-ova prognoza kaže da će bankarska kriza prouzrokovati recesiju u SAD


Zapisnik sa sastanka Saveznog odbora za otvoreno tržište u martu uključivao je prezentaciju članova osoblja o mogućim posledicama propasti banke Silicijumske doline i drugi nemiri u finansijskom sektoru koji su započeli početkom marta.

Iako je potpredsednik za nadzor Majkl Bar rekao da je bankarski sektor "zdrav i otporan", zaposleni ekonomisti rekli su da će privreda pretrpeti udarac.

- S obzirom na njihovu procenu potencijalnih ekonomskih učinaka nedavnih kretanja u bankarskom sektoru, projekcija osoblja u vreme sastanka u martu uključivala je blagu recesiju koja će započeti kasnije ove godine, s oporavkom tokom sledeće dve godine", navodi se u sažetku sastanka.

Projekcije nakon sastanka pokazale su da zvaničnici Feda očekuju rast bruto domaćeg proizvoda od samo 0,4 odsto za celu 2023. Budući da Fed u Atlanti prati rast od oko 2,2 odsto u prvom tromesečju, to bi značilo povlačenje kasnije tokom godine.

Ta je kriza izazvala neka nagađanja da bi Fed mogao zadržati liniju po pitanju stopa, ali zvaničnici su naglasili da je potrebno učiniti više kako bi se ukrotila inflacija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Rast kamata se ublažio

Dužnosnici FOMC-a na kraju su izglasali povećanje referentne stope zaduživanja za 0,25 postotnih bodova, što je deveto povećanje u protekloj godini. To je stopu fondova dovelo do ciljanog raspona od 4,75-5 odsto, što je najviši nivo od kraja 2007.

Povećanje kamata usledilo je manje od dve sedmice nakon što je SVB, u to vreme 17. najveća institucija u SAD-u, propala nakon navale depozita. Neuspeh SVB-a i još dva podstkao je Fed da stvori hitne mogućnosti kreditiranja kako bi osigurao da banke mogu nastaviti s radom.

Od sastanka, podaci o inflaciji uglavnom su bili u skladu s Fedovim ciljevima. Zvaničnici su na sastanku rekli da vide dalji pad cena.

- Odražavajući učinke manje projektovane ograničenosti na tržištima proizvoda i rada, predviđalo se da će temeljna inflacija naglo usporiti sledeće godine - stoji u zapisniku.

Ali zabrinutost oko širih privrednih uslova ostala je velika, posebno u svetlu bankovnih problema. Nakon kolapsa SVB-a i drugih institucija, zvaničnici Fed-a otvorili su novu mogućnost zaduživanja za banke i ublažili uslove za hitne zajmove u prozoru s popustom.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
federalne rezerve Uprava federalnih rezervi ekonomija američka ekonomija recesija banka silicijumske doline (SVB)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana