Tekst objavljen: 15.11.2022 16:25        


Francuska rizikuje da ostane bez struje nekoliko dana ove zime zbog manje raspoloživosti nuklearnih elektrana od uobičajene, izvestio je u ponedeljak Blumberg, pozivajući se na mrežnog operatera u zemlji

Francuska bi ove zime mogla da ostane bez struje na nekoliko dana?


Prema Elektrik de Frans(EDF), popravke i održavanje na skoro polovini njenih nuklearnih elektrana mogli bi ove godine pretvoriti zemlju, tradicionalnog izvoznika električne energije, u uvoznika. Prema ovom scenariju, francuski kupci bi morali da plaćaju premiju svojim susedima, gde cene u poslednje vreme rastu, navodi se u izveštaju.

Francuska vlada pozvala je preduzeća i domaćinstva da štede energiju kako bi izbegli nestanke struje. U slučaju mogućeg nestašice električne energije, mrežni operater RTE će tri dana unapred pokrenuti crveno upozorenje „Ekovat“ zahtevajući smanjenu potrošnju.

- Ostajemo u situaciji posebne budnosti - rekao je izvršni direktor RTE Gzavije Pjehačik, a prenosi Blumberg.

- Ako je vruće, nećete čuti za crveni Ekovat. Ako je jako hladno, čućete ih mnogo, a ako smo u prosečnoj, srednjoj, normalnoj zimi, to će biti nekoliko jedinica crvenog ekovata - objasnio je on.

Francuska, koja proizvodi oko 70 odsto svoje električne energije iz 56 nuklearnih reaktora, kojima upravlja EDF, imala je samo 31 od njih u ponedeljak ujutro. Kompanija je prošle nedelje saopštila da ima za cilj da u decembru i januaru bude u funkciji više od 40 jedinica.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


RTE će navodno ažurirati svoju procenu za naredne četiri nedelje 18. novembra, na osnovu prognoza o dostupnosti nuklearnih elektrana, potrošnji energije i vremenskim prilikama. Kompanija uzima "oprez" pristup jer istorija pokazuje da održavanje može trajati duže od planiranog, rekao je Pjehačik.

Vreme izgleda „relativno blago do kraja novembra“, dok zemlja takođe ima koristi od pada potrošnje električne energije jer se proizvođači protive višim cenama, dodao je on.

- Činjenica da Francuska troši manje daje nam malu marginu, ali nuklearna flota rizikuje da bude još manje dostupna nego što smo predvideli, tako da ćemo morati da procenimo da li će se to izjednačiti - zaključio je.

Ekovat upozorenje uzima u obzir da bi desetak velikih proizvođača smanjilo potrošnju prema unapred dogovorenim ugovorima, navodno je rekao šef RTE, napominjući da bi to predstavljalo smanjenje od oko 1,2 gigavata, što je ekvivalent kapaciteta nuklearnog reaktora -preneo je RT.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Francuska Pariz struja nestašica struje energetska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana