Tekst objavljen: 01.08.2023 14:45        


Za frilensere je juče istekao rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza za prvi i drugi kvartal, a kako kažu u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) preko portala „Frilenseri”, koji je napravljen u saradnji NALED-a i Poreske uprave do juče ujutru podneto je 3.400 poreskih prijava, dok je oko 500 u pripremi

Frilenseri podneli više od 3.400 poreskih prijava


„Portal je napravljen kako bi se frilenserima izašlo u susret i olakšalo prijavljivanje i plaćanje. Svi koji su u prvom ili drugom kvartalu ove godine ostvarili prihode kao fizička lica od isplatioca iz inostranstva, to je prva kategorija frilensera, ili su ostvarili prihode od domaćeg fizičkog lica, bili su u obavezi da zaključno sa jučerašnjim danom podnesu poresku prijavu za prvi i drugi kvartal na novi način i izmire svoja poreska dugovanja”, rekla je za Tanjug šefica Jedinice za preduzetništvo i inovacije u NALED-u Irena Đorđević.

Prema njenim rečima nešto veći broj, njih oko 1.900, opredelilo se za drugu od dve moguće varijante oporezivanja. „Laički govoreći prva varijanta je finansijski više isplativa za one koji zarađuju manje od 160.000 dinara kvartalno, jer se ne plaća penzijsko osiguranje, a za one koji zarađuju više isplativiji je model dva. Za sada on i preovlađuje, što verovatno znači da su frilenseri čekali da se uspostavi jedan ovakav sistem da konačno mogu sebi da uplaćuju penzijsko osiguranje”, naglasila je sagovornica Tanjuga.

Ocenila je da bi na novi način plaćanja trebalo gledati kao na šansu da oni koji rade kao frilenseri mogu sebi da uplate zdravstveno osiguranje i budu zdravstveno osigurani po najnižoj ceni od 4.800 dinara za tri meseca i da oni koji nisu imali staž krenu da na najnižu moguću osnovicu plaćaju sebi penzijsko osiguranje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Đorđevićeva je navela da u naredna tri meseca frilenseri nastavljaju svoje poslovanje i da po isteku trećeg meseca, opet ide mesec dana za poreske prijave. „U ta tri naredna meseca radićemo različite edukacije za frilensere, za one koji to jesu a možda to nisu znali ili one koji u ovome vide novu šansu za sebe, da im to bude novi ili dodatni posao. Objasnićemo im kakva su im prava, obaveze, koliko je poresko opterećenje koje plaćaju i kako da urade tehnički deo posla, odnosno da podnesu poresku prijavu”, navela je ona.

Za sve njih rok je istekao juče. Za one koji to nisu poštovali, prema rečima naše sagovornice, postoji opcija podnošenja neblagovremene poreske prijave. „Ako neko ne podnese ni neblagovremenu poresku prijavu a bude predmet poreske kontrole, kontrola pokreće postupak i plaća se kašnjenje sa kamatom”, napomenula je Đorđevićeva.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
irena đorđević frilenseri poreska prijava Poreska uprava (PU)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana