Zvanični kurs Evra za dan 25.10.21. :: 117.5803 rsd
Tekst objavljen: 19.02.2020 12:25        


Iako je cena nafte na globalnom tržištu od 20. januara do 10. februara pala sa skoro 70 na 53,27 dolara, odnosno više od 24 odsto, vozači u Srbiji skoro da nisu osetili pad

Gorivo će pojeftiniti, a kada i koliko - ne zna se

Istovremeno , niže cene goriva od danas imaju vozači u susednoj Crnoj Gori, dok hrvatski mediji navode da su sva goriva u ovoj zemlji poskupela.

Od 6. januara do 10. februara gorivo u Srbiji je minimalno pojeftinilo - cena benzina spuštena je za 0,9 dinara po litru, dizela 1,95 dinara, dok je tečni naftni gas poskupeo, i to za 0,78 dinara.

S druge strane, u Crnoj Gori od ponoći, 18. februara, jeftinije su sve vrste goriva, pa je tako litar evrosupera BMB 98 sada 1,31 evro, odnosno četiri centa manje. Tri centa jeftiniji je evrosuper BMB 95, evrodizel i lož ulje, pa je tako nova cena litra BMB 95 1,28 evra, evrodizela 1,16 evra, a lož ulja 1,13 evra.

S druge strane, u Hrvatskoj rezervoar od 50 litara benzina skuplji je za 3 kune (0,4 evra), a dizela za 4 kune (0,54 evra). Prosečni rezervoar TNG-a trebalo bi da poskupi za dve kune (0,27 evra), navode hrvatski mediji. U prilog ovome ide podatak da su cene nafte na svetskim tržištima prošle nedelje porasle, prvi put nakon pet sedmica pada.

Nebojša Atanacković, suvlasnik privatne naftne kompanije u Srbiji, kaže da je sniženje cene goriva u Crnoj Gori od 4 evrocenta praktično oko 2 odsto vrednosti u maloprodaji, dok je cena sirove nafte na globalnom tržištu u prethodnih nekoliko nedelja pala za četvrtinu, odnosno oko 23-24 odsto.

"Pokazuje se još jednom da kada dođe do poskupljenja naftnih derivata, cena goriva u Srbiji i regionu mnogo brže ide naviše, i to u većem procentu, dok prilikom pojeftinjenja nafte kompanije mnogo sporije i u manjem obimu spuštaju cene na pumpama. Tako je i kod nas dizel pojeftinio za nepuna 2 dinara, što je 1,5-2 odsto po litru (ili oko 3-4 odsto ako se odbiju akcize, porezi i ostali nameti koji ulaze u maloprodajnu cenu)", objašnjava sagovornik "Blic Biznisa".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

On ipak smatra da u narednih nekoliko meseci vozači mogu očekivati nastavak trenda snižavanja cene goriva na pumpama, pošto će Kini trebati vremena da se oporavi od efekata korona virusa, a reč je o zemlji koja je drugi najveći svetski potrošač sirove nafte i veliki uvoznik.

"Teško je predvideti koliko će brzo cena goriva ići na dole i u kojim vremenskim intervalima, pošto se u Srbiji ona slobodno formira na tržištu, za razliku od zemalja u okruženju gde država propisuje cenu i ona je ista na svim benzinskim pumpama. Tako, osim ovih globalnih faktora, poput svetskog tržišta nafte, na cifre na pumpama utiče konkurencija i procena pojedinačnih kompanija", ističe Atanacković i dodaje da bi verovatno osetniji pad mogao da se dogodi kada naftaši potroše aktuelne zalihe.

Litar goriva jeftiniji do 10 dinara

Računice pokazuju da bi pad cene sirove nafte za 20 odsto na globalnom tržištu mogao, u najboljem slučaju za vozače, da donese pojeftinjenje goriva u Srbiji od 6 odsto po litru. To bi u slučaju dizela značilo nižu cenu za 10 dinara, a u slučaju benzina pojeftinjenje do oko 9 dinara.

"Trend pada cena goriva u Srbiji i u zemljama u okruženju zadržan je početkom februara, a Srbija je i dalje u samom vrhu na listi cena dizela i TNG-autogasa, dok je cena benzina malo iznad regionalnog proseka", rekao je nedavno u razgovoru za "Blic Biznis" Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS), uz napomenu da se promene na globalnom tržištu nafte neminovno odražavaju i na naše tržište, kao i da će se pad cene u svetu odraziti i na domaće cene.

Gorivo u regionu najskuplje u Grčkoj, dizel u Albaniji

Najskuplje gorivo u regionu je u Grčkoj, gde litar bezolovnog benzina košta 1,60 evra, a najjeftinije je u Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini – 1,07, odnosno 1,10 evra. Srbija je u sredini tabele, malo iznad regionalnog proseka, sa 1,27 evra po litru, ali je zato među vodećima po ceni dizela i auto gasa, pokazuju podaci Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Za razliku od bezolovnog benzina, dizel gorivo je trenutno najskuplje u Albaniji gde košta 1,40 evra po litru, ali bi nakon najnovijeg poskupljenja Hrvatska mogla da "zasedne" na čelo liste sa cenom od oko 1,83 evra. Srbija se nalazi odmah iza sa cenom od 1,39 evra po litru dizela. a sledi Grčka sa 1,37 evra po litru i Slovenija, gde dizel košta 1,29 evra. Najjeftiniji evrodizel u regionu vozači mogu da kupe u Severnoj Makedoniji, za 96 evrocenti po litru, a odmah zatim sledi BiH sa 1,09 evra.

Tako će vozač za pun rezervoar, koji u proseku ima oko 50 litara, u Srbiji platiti 63,5 evra. Ako gorivo sipa u BiH platiće 55 evra, a u Makedoniji 53,5 evra, što znači da se ušteda po jednom "tankovanju" kreće od 1.000 do 1.200 dinara.

Ako na putu do svoje zimske destinacije i nazad u proseku pređu 500 kilometara, uz prosečnu potrošnju (u zavisnosti od vozila, uslova i stila vožnje) od 5 litara goriva na 100 kilometara, ušteda za srpske vozače koji sipaju benzin u BiH bila bi nešto više od 500 dinara, a ako njihovo vozilo troši dizel skoro 1.000 dinara. Sličnu uštedu ostvariće i ako sipaju benzin u Makedoniji (600 dinara), dok će dizelaši uštedeti i više – 1.300 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
gorivo Srbija cena goriva pojeftinjenje nafte nebojša atanacković tomislav mićović

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana