Tekst objavljen: 02.06.2021 15:55        


Samo od marta, u zavisnosti od vrste, derivati su poskupeli od pet do devet dinara po litru

Gorivo ponovo poskupljuje, šta sve utiče na cenu?

Svetsko naftno tržište ponovo je u crvenom - cena barela je premašila 71 dolar. Očekuje se dalji rast jer je potražnja za naftom sve veća, na pragu smo letnje sezone i godišnjih odmora, ali i otvaranja zemalja posle kovida.

Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije rekao je da je posledica promene cene nafte u stvari posledica očekivanja.

Cena sirove nafte na svetskom tržištu raste još od oktobra prošle godine i to svakako vidimo i na našim pumpama. Samo od marta, u zavisnosti od vrste, derivati su poskupeli od pet do devet dinara po litru.

Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije rekao je da je sirova nafta sa 40 dorala po barelu došla do 70 u poslednjih šest meseci, što znači da je porasla skoro 50 odsto, dok je gorivo poskupelo oko 10 procenata.

- To pokazuje uticaj cene sirove nafte na cenu goriva, tako da je veći deo te promene već ugrađen u cenu. Teško je reći da li će malo povećanje poslednje nedelje uticati na cenu, nema pravila -naveo je Mićović.

Prema njegovim rečima, u novembru je cena sirove nafte rasla, a cena goriva je bila u padu. Dodao je da naftne kompanije određuju cenu na osnovu svojih troškova.

Mićović je rekao da je posledica promene cene nafte posledica očekivanja, a jedno takvo očekivanje smo imali početkom marta, kada je cena nafte došla do 69 dolara po barelu, pa je svako ko je tada kupio naftu izgubio, jer se cena tek posle tri meseca vratila na 70 dolara.

Juče je održan sastanak zemalja izvoznica nafte, članica OPEK-a – i Rusije. Više je razloga za skok cene barela i to jedino može da ublaži povećanje proizvodnje.

- OPEK je ostao na svojim prognozama iz aprila, tako da će tokom jula povećati isporuke. Ništa revolucionarno se nije desilo -naveo je Mićović.

Napomenuo je da su se poslovna i kargo putovanja vratila gotovo u potpunosti, a turistička putovanja još ne, ali kaže da je očigledno da povećanje mobilnosti dovodi do očekivanja kod proizvođača i to može da utiče na cenu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kad naši građani kupuju gorivo u susednim zemljama gde je jeftinije, to nije sivo tržište, napominje, ali jeste gubitak novca za budžet Republike Srbije.

- Ovo je pokazna vežba za Ministarstvo finansija. Svi koji se vraćaju iz Grčke doneće nešto goriva iz Severne Makedonije -kaže Mićović.

Vlada je prošle nedelje donela odluku da uskladi rezerve nafte i derivata sa zahtevima koje propisuje Evropska unija. Zemlje članice Unije moraju da obezbede tromesečne rezerve, znači da će to morati i naša zemlja.

To je veoma važno, baš zbog kriznih situacija, vremnskih nepogoda, poremećaja snabdevanja, ali i u slučaju naglih poremećaja cene sirove nafte. Država tako može da interveniše količinama koje su kupljene kada je nafta bila jeftinija i da spreči velika poskupljenja derivata.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gorivo cena goriva poskupljenje goriva nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana