Indikativni kurs Evra na dan 12.04.21. :: 117.5700 rsd
Tekst objavljen: 27.06.2019 12:50        


Uz sva poskupljenja, ali ne drastična, Grčka je i ove turističke sezone najpopularnija destinacija za srpske turiste, a cene namirnica razlikuju se od letovališta do letovališta

Idete u Grčku ovog leta? Evo kakve su cene u tamošnjim marketima

Porodica koja ne nosi hranu i planira da se svakodnevno snadbeva u marketima uz najmanje jedan ručak u restoranu za 10 dana i kupovinu obroka u kioscima brze ishrane, treba da ponese najmanje 370 evra.

Cene u grčkim marketima su veće od aktuelnih cena u Srbiji, ali i dalje za 10 dana života u Grčkoj naši turisti, bilo da letuju sami, u paru ili porodično, mogu da jedu ukusno a povoljno.

Takozvane pristojne cene, najčešće proizvoda koji su na akciji, a kojih ima često U turističkim agencijama i prema rečima naših turista koji su se vratili ovih dana iz Grčke, cene na ostrvima su veće, ali da je ta razlika do jednog evra.

Nema porodice sa decom koja je otišla na letovanje u Grčku, a da barem jedan obrok iz sopstvene kuhinje nije zamenila girosom, koji u varijanti sendviča košta 2 do 3.5 evra, dok je cena porcije 5 do 8 evra.

Obroci u najjeftinijim restoranima su oko 10 evra, a cena pice je 5 do 12 evra.

Za četvororčlanu porodicu zbog dece su svi obroci podjednako važni i trebalo bi da budu zastupljeni, a između doručka,ručka i večere deca vole da pojedu sladoled, slatkiš ili voće i da popiju sok.

Hleb u marketima je oko 1 evro i biće potreban svih 10 dana, te je neophodno najmanje 10 evra za njega. Cena mleka je od 1.1 do 2.5 evra, a jogurta 2 do 4 evra. Jaja su u pakovanju od šest komada 1,5, a kilogram salame od 7 do 16 evra. Testenine su do 2 evra, krompir u marketima je 0,75, a tikvice 0,90.

Kilogram kremenadli na akciji je 4,20 evra, dok je pile sa 6,26 sniženo na 4,38 evra. U marketu je kilogram suvlakija od 5 do 6,60 evra, dok je u restoranima brze hrane suvlaki sendvič 2 do 2,25 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Sa dvoje unuka smo bili 10 dana u Grčkoj i potrpšili smo na hranu nešto više od 350 evra. Svaki dan smo kupovali hleb, litru mleka i jogurta. Deci sam za doručak pravila sendviče, ponekad i za večeru, a najviše su voleli da kupimo giros sendvič. Bilo da sam kuvala ili ne, oni su svaki dan pojeli po giros, a i mi ponekad sa njima - kaže Mirjana V. Tumbas.

Za dvoje odraslih i dvoje dece u jednom od najjeftinijih restorana ručak i piće platili su 48,6 evra.

Mirjana je tokom 10 dana na letovanju dva puta kupila po kilogram pripremljenog suvlakija koji je u apartmanu ispržila. Toga dana ručak za sve njih, uz krompir i salatu bio je oko 12 evra.

- Kuvala sam nekoliko puta testo sa sirom, pekla krompir i pravila salate sa fetom. Puno voća su deca jela. Kugla sladoled je 1.5. Njih dvoje su pojeli za 60 evra sladoled za 10 dana. Svaki dan smo popili po pivo, a deca sok. Sve je to po 2 ili 3 evra i nije skupo, ali kad vas je četvoro i svaki dan kupite nije malo - kaže Tumbas.

Osim za hranu imali su troškove na plaži za suncobrane. Ukupno su platili 50 evra dve ležaljke sa suncobranima, ali su uvek mogli da koriste i četiri.

- Cena ribe me je iznenadila i kreće se od 10 do 60 evra. Pivo je 3 i 4 evra, vina i do 20 evra, a voda je od 0,50 do evro. U Srbiji bih potrošila manje novca, ali letovanje je samo 10 dana i ne žalim - zaključuje turistkinja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Grčka letovanje letovanje grčka marketi supermarket

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana