Tekst objavljen: 02.03.2022 14:15        


Nafta u Srbiju stiže sa Bliskog istoka i taj pravac nije ugrožen sukobima u Ukrajini, a imamo i naše rezerve nafte i naftnih derivata i nema nijednog indikatora zbog kojeg bi trebalo pokrenuti krizni plan, rekao je specijalni savetnik ministarke rudarstva i energetike Petar Stanojević

"Imamo dovoljno nafte i gasa"


On je, gostujući na RTS, izjavio da je, kada je reč o snabdevanju gasom, tržište u Srbiji potpuno sigurno zbog ugovora koji postoji sa Gaspromom, a ne postoji bojazan da će snabdevači naftom prestati sa isporukama.

Stanojević je naveo da imamo dizela i benzina za dva meseca, za pet do šest meseci imamo mazut, a kerozin za otprilike četiri meseca, i to pod uslovom da bude onemogućeno snabdevanje, što sada nije slučaj.

Postoje krizni planovi kada je u pitanju nabavka i nafte i gasa i daleko smo od toga da ih aktiviramo, jer nema nijednog indikatora da ulazimo u krizno stanje, kazao je Stanojević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Dodao je da je danas održana sednica Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima i rečeno je da i Beogradske elektrane i Toplane Srbije funkcionišu bez problema.

Stanojević je kazao i da raste proizvodnja električne energije, zbog čega je uvoz znatno smanjen u odnosu na pre mesec dana, i naveo da problemi koji su nastali zbog krize u Ukrajini ne utiču na tržište energentima u Srbiji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
petar stanojević nafta gas Srbija snabdevanje gasom rat u ukrajini

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana