Tekst objavljen: 12.06.2022 12:00        


Inflacija će u Nemačkoj ove godine premašiti sedam posto zbog naglog rasta cena energije i hrane i poremećaja u lancima nabavke, a i u 2023. bit će dvostruko veća nego što se dosada očekivalo, izvestila je centralna banka

"Inflacija u Nemačkoj će biti jača nego 80-tih"


Inflacija će u Nemačkoj ove godine iznositi 7,1 posto, a ne 3,6 posto kao što je prognozirano u decembru, pokazuje izveštaj centralne banke.

U 2023. cene će porasti 4,5 posto, takođe dvostruko snažnije nego što je Bundesbank prognozirao krajem prošle godine.

"Inflacija će ove godine biti još jača no što je bila početkom 1980-ih", rekao je predsednik Bundesbanke Joachim Nagel, referirajući se na prethodno period rekordnog rasta potrošačkih cena.

Snažan cenovni pritisak proizlazi u prvom redu iz naglog rasta cena energije i hrane, ali i ako se one isključe, stopa inflacije bila bi znatno iznad proseka i iznosila bi 3,6 posto, potaknuta poremećajima u nabavi, ističu u Bundesbanku.

"Cenovni pritisci čak su i pojačani u poslednje vreme, što nije u potpunosti iskazano u aktualnim projekcijama", upozorio je Nagel. "Ako prognoze izvodimo iz tog trenda, prosečna godišnja stopa inflacije u 2022. mogla bi biti znatno iznad sedam posto", dodao je.

Nemačka privreda porasće pak ove godine dvostruko slabije no što je Bundesbank očekivao u decembru, za samo 1,9 posto. Decembarska procena sugerisala je rast aktivnosti za 4,2 posto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Snizili su i prognozu za 2023, s 3,2 na 2,4 posto.

"Osnovni scenario projekcija temelji se na pretpostavci da se rat i njegove posledice neće dodatno intenzivirati", upozorio je Bundesbank.

Ako se rat intenzivira i ako Nemačka ostane bez ruskih energenata, bilo zbog evropskog embarga bilo zbog ruske obustave izvoza, inflacija bi mogla biti još veća a privreda bi mogla pasti, upozorili su.

Privredne aktivnost smanjila bi se u tom slučaju u 2023. za tri posto, a inflacija bi iznosila oko šest posto, izračunao je Bundesbank.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Nemačka inflacija inflacija u evrozoni ekonomska kriza rat u ukrajini

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana