Tekst objavljen: 23.12.2022 16:45        


Talas Rusa, koji je nazidao cene rentiranja stanova u Beogradu i Novom Sadu, je splasnuo ali gazde ne gube nadu i teško spuštaju cene

Iznajmljivanje stanova u Beogradu počelo da opada


Domaće tržište izdavanja stanova je u stanju pripravnosti, kažu agenti za nekretnine. Pokazalo se da su naše lokalne prilike određene u ogromnoj meri onima koje su hiljadama kilometara daleko, jer sve stoji zbog – manjeg priliva stranaca u Beograd i najveće gradove Srbije.

- U poslednje dve nedelje nema dolaska Rusa i Ukrajinaca i to se veoma osetilo na tržištu. Svi čekamo da vidimo šta će da bude, da li je u pitanju samo novogodišnja „pauza“ ili nešto trajnije. Ukoliko se oseka nastavi vlasnici stanova će morati da spuste kirije koje su značajno podigli proteklih meseci – kaže Dušan Mirkulovski, vlasnik agencije „ZidArt“.

Trenutno to sa pojeftinjenjem sporo ide, tim pre što postoje neke najave na tržištu da će uslediti novi talas platežne klijentele na osnovu vesti da se u Moskvi zatvaraju kancelarije nekoliko velikih IT firmi.

- To su priče koje su svi u branši „čuli“ ali nema nikakve zvanične potvrde – dodaje naš sagovornik.

Da „Rusa nema“, odnosno da je talas splasnuo potvrdila nam je i Kaća Lazarević, vlasnica istoimene beogradske agencije za nekretnine.

- Kako više nema potražnje od Rusa, cene su počele da padaju, a oni koji su isterali domaće zakupce kako bi zaradili na strancima neka vide šta će, jer računi za fiksne troškovi neće prestati da dolaze – kaže Lazarević.

Ista situacija je i u Novom Sadu, kaže Dejan Čagorović, vlasnik agencije „Magnat“.

- U Novom Sadu ni ranije niste imali pravo tržište stanova za izdavanje jer sve što se pojavi odmah se izda. Sa dolaskom Rusa su cene veštački skočile, „izbacivani“ su stari stanari da bi se dobilo mnogo više para ali toga više nema. Rusa je manje, a i oni koji su uzeli stan za 1.000 evra posle mesec dana se snađu, vide prave cene i odu gde je povoljnije. A taj stan nekom domaćem sigurno neće izdati niu približno po toj ceni – ističe Čagorović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Stvari s Ruisima dolaze na svoje

O „osvešćivanju“ i Rusa i domaćih stanodavaca govori i informacije iz Beograda. Ne samo da su novi Rusi prestali da dolaze već i ovi „stari“, koji su tu od marta i izbijanja rata u Ukrajini, počeli su da se snalaze. Sada, kada više nisu u situaciji da brzo i pošto-poto moraju da nađu krov nad glavom i kada znaju prave cene izdavanja stanova, ni oni više ne daju šakom i kapom već gledaju da se ponašaju ekonomično.

Sada im više nije prioritet centar Beograda, odnosno isključivo potez Kalemegdan – Slavija, kao što je to bilo u piku talasa, već znaju da dobre stanove po pristojnijim cenama mogu dobiti i van „centra“.

A i neke gazde su imale loše iskustvo sa inostranim zakupcima, pa sada počinje da se kruni fama o „brzoj i lakoj lovi“ zarađenoj na Rusima i Ukrajincima u nevolji. Ali, sve je tor mala uteha onima kojima su kirije "zbog Rusa" skočile za 50 do 150 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beograd stanovi iznajmljivanje stanova rusi novi sad

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana