Tekst objavljen: 08.06.2022 14:25        


Sredstva denominirana u juanu (RMB) postala su snažan magnet za međunarodne investitore usled dobrih dugoročnih izgleda i stalnih napora Kine da otvori svoje finansijsko tržište

Juan počeo da privlači svetske investitore


Više od 60 procenata ispitanih inostranih finansijskih institucija povećaće svoje posedovanje imovine denominirane u RMB-ju, navodi se u nedavnom dokumentu Bank of China, u kome se poziva na anketu koja je prošle godine obuhvatila preko 3.400 preduzeća i institucija širom sveta.

Od 2018. do 2021. ukupno neto povećanje udela u domaćim akcijama i obveznicama od strane globalnih investitora premašilo je 700 milijardi američkih dolara, uz godišnju stopu rasta od 34 odsto, pokazali su podaci Državne uprave za devize.

Kao drugo najveće svetsko tržište obveznica, kinesko tržište obveznica videlo je 1.035 inostranih institucionalnih investitora koji su držali ukupno 3,9 biliona juana u obveznicama do kraja aprila, što je porast od 225 odsto u odnosu na kraj 2017, pokazuju podaci Centralne banke, prenosi Bankar.me.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


RMB čini samo 2,79 odsto globalnih deviznih rezervi, a udeo stranih investitora na kineskom tržištu akcija i obveznica je na relativno niskom nivou od 3 do 5 odsto.

Svetska zajednica je nastavila da pokazuje priznanje i poverenje kineskom finansijskom tržištu, pošto je Međunarodni monetarni fond u maju podigao vrednost RMB-ja u korpi valuta specijalnih prava vučenja sa 10,92 odsto na 12,28 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
RMB juan kineski juan kina finansijsko tržište investicije investitori

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana