Tekst objavljen: 07.07.2022 16:40        


Od 1. jula sledeće godine u Srbiji će početi da se primenjuje obaveza stavljanja biogoriva na tržište, rekli su za eKapiju u Ministarstvu rudarstva i energetike

Kada bi biogorivo konačno moglo da stigne na domaće pumpe?


Iz Ministarstva su naveli da je Uredba o udelu biogoriva u standardnim naftnim derivatimastupila je na snagu 12.10.2019, a primenjuje se od 1.1.2021.

- U skladu sa ovom uredbom, Vlada je donela Odluku o utvrđivanju obaveznog udela biogoriva koji su obveznici sistema dužni da stave u promet na tržište Republike Srbije, kojom će obaveza stavljanja biogoriva na tržište u Srbiji početi da teče od 1. jula 2023.
Imajući u vidu da je zakonodavni okvir Srbije usaglašen sa novom direktivom o obnovljivim izvorima energije (RED2), očekuje se donošenje nove uredbe o udelu obnovljivih izvora u saobraćaju, koja će obuhvatiti i upotrebu biogoriva.

Dodaju i da je odlukom Vlade predviđeno da do 2025. udeo bio goriva u standardnim derivatima nafte bude 1% prema EU regulativama.

Na pitanje da li država razmišlja o podršci proizvodnji biodizela davanjem subvencija, navode da se u ovom trenutku takav vid podrške proizvođačima se ne razmatra, dok se pitanje akciza na biogoriva i njihovo eventualno ukidanje, podsećaju, nalazi u nadležnosti Ministarstva finansija.

Iz Ministarstva navode da Srbija ima potencijal za proizvodnju biodizela, te da već postoje mali proizvođači.

- Verovatno će stupanjem na snagu obaveze stavljanja biogoriva na tržište pokrenuti i ovo pitanje kod domaćih proizvođača. Naravno da će ekonomska isplativost pokazati opravdanost izgradnje ovakvih postrojenja, kao i postrojenja za proizvodnju tzv. druge generacije biogoriva čija se upotreba više vrednuje u okviru ispunjenja obaveze stavljanja biogoriva na tržište - kazali su eKapiji u Ministarstvu rudarstva i energetike.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Odluku o utvrđivanju obaveznog udela biogoriva Vlada je donela pre nekoliko dana, za period od 2023. do 2025. godine, a procentualno bi to trebalo da iznosi 0,5% od 1. jula 2023. do 31. decembra 2023. godine, 0,75% tokom 2024. i 1% u 2025. godini.

Podsetimo, Vlada je i prošle jeseni donela je odluku o obaveznom udelu biogoriva i stavljanju u promet na tržište Srbije, koa je trebalo da krene da teče od 1. jula ove godine.

Međutim, u Srbiji proizvodnja biodizela već celu deceniju nije isplativa zbog akciza koje se plaćaju na biogorivo. To je za eKapiju nedavno rekao Srećko Radovanović, direktor firme IN Pak iz Banatskog Karlovca koja jedina u Srbiji pravi procesore za proizvodnju biodizela.

- Proizvodnja je bila masovnija do uvođenja akciza na biogoriva 2013. godine. Mi smo jedina država sa akcizom na biogoriva. Svi imaju subvencije, mi imamo akcizu. Tek kad se to ukine možemo da očekujemo da proradi ta grana industrije koja je trenutno satrvena - rekao nam je Radovanović.

On je naveo da biodizel proizvode jedno pojedini poljoprivrednici za sopstvene potrebe, a da ga na pumpama nema, niti ga uvozimo.

Dodao je i da se obaveza namešavanja biogoriva u standradna goriva najavljuje već pet godina.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
srećko radovanović prirodna goriva biogorivo Srbija biodizel

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana