Tekst objavljen: 12.01.2023 16:15        


Dok se u širom sveta tržište nekretnina hladi, u Srbiji je potpuno drugačija slika. Dokle god je veća potražnja od ponude, cene stanova će ići nagore, kaže za RTS arhitekta Branka Bošnjak i za RTS otkriva kada se očekuje da cene počnu da padaju

Kada će tržište nekretnina u Srbiji početi da se "hladi"?


Poslednjih osam godina konstantno raste cena nekretnina u Srbiji. Poskupljenje cene kvadrata se u nekim gradovima može gledati i na mesečnom nivou. Pored kupaca iz Srbije, sve je više stranaca koji se odlučuju da novac ulože u kupovinu nekretnina u Srbiji.

U poslednjih nekoliko godina svedoci smo ekspanzije građevinarstva, prevashodno stanogradnje, što je odlično za ekonomiju svake države jer ona generiše celokupni ekonomski razvoj.

"Što se tiče cena tih istih stanova, to je ekonomska kategorija, odnos ponude i potražnje. Pošto je poslednjih godina jako veliki priliv novih stanovnika u Beograd, onda i potražnja raste, ali i ekonomska kriza donosi ideju o ulaganju u nekretnine. Sve to podiže cenu nekretnina, ali ovako visoke cene su generisane izgradnjom u luks naseljima. Ta luks naselja su dala ogromne cene, što se prelilo i na cene u centralnim gradskim opštinama, a samim tim podigle su se cene i u prigradskim naseljima", kaže za RTS arhitekta Branka Bošnjak.

Novim Generalnim planom definisaće se još mnogo zona za novogradnju. Kada se završi postupak legalizacije, stvoriće se fond novih legalnih uknjiženih stanova, objašnjava Bošnjak.

"Očekujem da će se u narednih godinu-dve dana konsolidovati cene, a posle toga i da padnu", smatra Bošnjak.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Završetkom popisa stanovništva stvoreni su uslovi da se izradi novi Generalni plan. To je strateški plan koji definiše kompletan razvoj grada, definiše njegove granice tj. obuhvat, definiše ekonomski, prosvetni razvoj, stanovanje, zaštitu prirodnih i kulturnih dobara, zdravstveni program jednog grada.

"Ovaj Generalni plan trebalo bi da reši jako veliki broj problema jer treba da bude i sanacioni i razvojni. Sanacioni treba da reši probleme saobraćaja, stanovanje u prigradskim naseljima koja su najčešće nehigijenska i ekološki nepovoljna", objasnila je Branka Bošnjak.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad cena nekretnina rast cena nekretnina cene nekretnina u srbiji cene nekretnina nekretnine branka bošnjak

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana