Tekst objavljen: 01.08.2023 15:45        


Osim bolesti koje napadaju ove biljke, i El Ninjo je ostavio pustoš

"kakao će biti deficitaran, sledi nam poskupljenje čokolade"


Veleprodajni troškovi kakaa skočili su na najviši nivo poslednjih decenija, aproizvođači se klade da će cene ključnog sastojka čokolade ostati visokedo 2024. godine.

Glavni razlog divljanja cena je propadanje proizvodnje u zapadnoj Africi, regiji koja čini dve trećine svetske žetve te mahunarke, ključne sirovine za proizvodnju čokolade. Obilne kiše i bolest koja uzrokuje trulež opustošili su tamošnje useve, što je izazvalo zabrinutost oko snavdevanja.

Prerada kakaove mahunarke takođe je pala širom sveta što ukazuje na to da sefabrike bore s nabavkom odgovarajućih količina, upozorava Fuad Mohammed Abubakar, menadžer u birantskoj kompaniji Ghana Cocoa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Očekuje se da će se najveći svetski proizvođač kakaa Obala Slonovače smanjiti nadolazeću žetvu za gotovo petinu u odnosu na prošlu godinu, a već je obustavila trgovinu ugovorima koji obvezuju poljoprivrednike na isporuku robe u određeno vreme. U Gani, drugom najvećem proizvođaču, proizvodnja će pasti ispod istorijskog proseka.

Iako je pandemija dovela do usporavanja globalne potražnje za čokoladom i uzrokovala povećanje zaliha, oporavak potrošnje i dvogodišnje nestašice značajno su smanjili te zalihe.

Osim bolesti koje napadaju ove biljke, i El Ninjo je ostavio pustoš.

'Za većinu igrača,povećanje cena kakaa nastupiće tek od druge polovine 2023", rekao je glavni finansijski direktor Lindta Martin Hug analitičarima u razgovoru o poslovnim rezultatima u utorak.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kakao el ninjo čokolada poskupljenje hrane

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana