Tekst objavljen: 02.07.2023 9:00        


S početkom pandemije korona virusa tržište vikendica je ekspolodiralo. Vreme izolacije mnoge je nateralo da svoj život premeste van grada

Kako će se kretati cene vikendica?


To je guralo i tražnju i cene, pa smo smo došli i do cifre od 600.000 evra, za koliko je prodata, zvanično, najskuplja vikendica u Srbiji, na Kopaoniku. Stručnjaci su sada sigurni u jedno.

- Pokazatelji su da je glavni pik prošao još pre dve godine. Tržište je tokom 2020. godine eksplodiralo, sada je već potražnja manja, samim tim i nema naznaka da može doći do novog poskupljenja. Ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da će doći do pada cena, ali stabilizacija je sigurna, kaže Đoković.

Govoreći generalno o tržištu nekretnina, naš sagovornik pak očekuje stagnaciju, ali uz blagi rast imajući u vidu očekivanu inflaciju, tražnju i pad broja građevinskih dozola u 2022.

- Očekujemo stagnaciju cena i blagi rast, i to su to okolnosti koje dolaze kao posledica rasta inflacije. Svi parametri koje smo testirali pokazuju tendenciju blagog nastavka rasta cena. To znači da neće biti naglog rasta i trenda koji smo prethodno gledali, već da će povećanje pratiti inflaciju. Koliko će to povećanje iznositi zavisi od kretanja inflacije - kaže Milić Đoković.

Trenutno, tržište nekretnina, uključujući i vikendice, posle višemesečnog rasta, miruje, cene su stabilne i ne beleže velike oscilacije.

Na portalu za oglašavanje nekretnina,nekretnine.rstrenutna ponuda vikendica je vrlo bogata. Cene variraju od 7.350 pa sve do 700.000 evra. Na primer, vikendica u blizini Šabca u mestu Rumska od 74 metara kvadratnih košta 7.350 evra. Takođe jedna od vikendica koja se nalazi kod Kragujevca košta 8.500 evra, a njena kvadratura je 32 kvadrata, ali tu je potrebno još najmanje toliko za renoviranje.

Jedna od najskupljih vikendica na koju smo naišli listajući oglase nalazi se u Surčinu na samoj obali Save sa prilazom za čamce. Veličine je 200 kvadrata, a cena je 700.000 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Inđija na vrhu liste

Tradicionalno, Srbi vikendice traže na planinama, u banjama, a poslednjih godina vrlo je važna i blizina velikim gradovima Beogradu i Novom Sadu. Tako su popularni Kosmaj, Fruška Gora, Divčibare... Vojvodina beleži najveći broj prodatih vikndica i nesumnjivo je omiljena lokacija većine stanovništva. Na prvom mestu po broju prodatih nekretnina bila je Fruška Gora, gde su kupce godišnje nalazile i po 800 vikendica, dok ih je u ostatku zemlje prodavanoo po oko 600 tokom godine. U odnosu na predpandemijsku godinu to je na godišnjem niovu bilo i do 60 odsto više.

U opštini Inđija je u prvom polugodištu 2023. prodato najviše vikendica, odnosno njih 87, zaključuje se na osnovu izveštaja Republičkog geodetskog zavoda o stanju na tržištu nepokretnosti. Odmah iza je Novi Sad sa upola manje, odnosno 43 prodate vikendice. Treće mesto dele Beočin, Zrenjanin i Irig sa 33 prodate nekretnine.

U ukupno 15 opština, koje su obuvhaćene izveštajem, u prvoj polovini godine je prodato 408 vikendica.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cena vikendica vikendice po Srbiji cena nekretnina kupovina vikendice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana