Tekst objavljen: 07.02.2022 16:15        


Kako je Fejsbuk ili Meta kako se sada zove ova kompanija izgubila 220 milijardi dolara vrednosti, a njen vlasnik Mark Cukerberg ostao bez 30 milijardi dolara za samo jedan dan?

Kako je Fejsbuk u jednom danu izgubio 220 milijardi dolara?


Nakon objavljivanja rezultata kompanije za četvrti kvartal prošle godine i očekivanja za prvo tromesečje ove, desilo se nešto što se retko dešava, cene akcija Fejsbuka na berzi pale su za 25 odsto u jednom danu.

Kada kompanija koja vredi 900 milijardi dolara padne za 25 odsto to uzdrma tržišta, a Fejsbuk je povukao cene još nekih akcija kao što su Pinterest i Snepčet, a zajedno su u četvrtak srušile Nasdakov kompozitni indeks koji je pretrpan tehnološkim firmama za 3,75 odsto.

Nasdakov tehnološki indeks koji sadrži 100 tehnoloških akcija u četvrtak je izgubio 8,45 odsto vrednosti.

Međutim, ovo nije posledica samo nešto lošijih rezultata i nekih nepovoljnih fundamentalnijih okolnosti.

Treba reći da je Fejsbuk prijavio dobit u četvrtom tromesečju od 10 milijardi dolara, ali to je za više od milijarde manje nego u istom periodu prošle godine i manje je nego što je tržište očekivalo. Tome je najviše doprineo gubitak metavers projekta Fejsbuka od 3,3 milijarde dolara u četvrtom kvartalu. U obraćanju investitorima sam Cukerberg je istakao konkurenciju TikToka, društvene mreže u vlasništvu kineske kompanije ByteDance.

„Ljudi imaju mnogo izbora kako da potroše vreme, a aplikacije kao što je TikTok rastu veoma brzo“. Izgleda da je format kratkih video klipova ono što korisnici žele, pa je i Meta (Fejsbuk) najavio fokus na taj način komunikacije.

Drugi udarac koji je u kratkom roku pretrpela kompanija koja je u fazi promene strategije ka kreiranju svog metaversa je promena politike privatnosti Epla koji otežava oglašivačima, korisnicima Fejsbuk adsa, da lako i precizno gađaju ljude iz svoje ciljne grupe koji koriste Eplov operativni sistem iOS. Procena finansijskog direktora Mete je da će ova promena u iOS-u imati negativan ekonomski efekat od 10 milijardi dolara u 2022. godini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Fejsbuk je u decembru imao prosečno 1,929 milijarde korisnika, što je pad u odnosu na treći kvartal za 10 miliona. Padu poverenja investitora kumovala je i procena rasta između tri i deset odsto u prvom tromesečju 2022. što se percipira kao nisko i što je alarmiralo investitore.

Ali nije samo pitanje konkurencije za pažnju korisnika, već u pozadini deluju i makroekonomske sile.

Nenad Gujaničić, broker u Momentum sekjuritiz, ističe da se od početka godine dešava veliki pad cena akcija, a pre svega tehnoloških kompanija.

„One su najosetljivije na očekivanu promenu monetarne politike američkih Federalnih rezervi. Ova dešavanja sa Fejsbukom imaju veze sa objavama kvartalnih rezultata i najturbulentnije promene na tržištu se dešavaju tada. Ali ovo sa Fejsbukom ne dešava se tako često, tolike cenovne promene u jednom danu kod tako velikih kompanija. To je posledica i osetljivog momenta na tržištu gde je sentiment prilično nategnut, pre svega zbog neizvesnosti koliko će brzo kamate ići naviše. Što je berza efikasnija, a NJujorška je najbolja, više se trguje budućim očekivanjima. Kada se nešto desi to je već ukalkulisano u cene akcija. Recimo, akcije na berzi su popadale pre nego što su i počela zaključavanja zbog pandemije. Sada vezano za FED kalkuliše se da li će biti tri, četiri, pet ili šest podizanja kamata, a kada se samo dizanje kamata desi to će već biti odavno sažvakana priča za tržište“, objašnjava Gujaničić.

Od 27. decembra do 27. januara Nasdak kompozitni indeks pao je za čak 19 odsto. Sada, uprkos ovom padu u sredu i četvrtak se nalazi iznad tog nivoa. Razlog je što su neke kompanije ostvarile odlične rezultate u prethodnom kvartalu pa su tako akcije Alfabeta, vlasnika Gugla, skočile 2. februara osam odsto nakon objave rezultata čime je kompanija došla nadomak vrednosti od dva biliona dolara (1,97 biliona, odnosno hiljada milijardi), iznad koje se nalaze samo Majkrosoft i Epl.

Ono što je Cukerberg istakao je i uticaj inflacije na njihove oglašivače. Rast cena izgleda da smanjuje budžete oglašivača preko Fejsbuka, a prema rečima Gujaničića i Amazon je prilikom objavljivanja rezultata ukazao na rast cena i troškova. Amazon je prijavio rast prihoda od devet odsto i dobiti od skoro 50 odsto u odnosu na četvrti kvartal 2020. a cene ove akcije su skočile 14 odsto po objavljivanju rezultata. Inače, Amazon je postala treća kompanija po prihodima od oglašavanja iza Gugla i Fejsbuka sa prihodima od 9,7 milijardi dolara u četvrtom tromesečju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gubici na berzi Facebook društvene mreže meta berza vesti sa berze Nenad Gujaničić momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana