Tekst objavljen: 15.12.2019 18:00        


Nemačka je prestigla Norvešku u prodaji potpuno električnih automobila od početka godine, pokazuju najnoviji prodajni rezultati, a rast prodaje je rezultat državnog subvencionisanja

Kako je Nemačka postala lider u prodaji električnih vozila?

Kolika je važnost državnih podsticaja za tržište pokazuje primer najmnogoljudnije zemlje na svetu - prodaja u Kini je u padu već četiri meseca, nakon što je vlada smanjila subvencije.

Na Kinu otpada oko polovine svetske prodaje elektrifikovanih automobila, SAD su druge, a Norveška je sve do sada bila treća. Tako je Nemačka, najveće evropsko tržište automobila, prvi put lider i u ovom segmentu. U Nemačkoj je do novembra registrovano 57.533 novih EV-a u poređenju sa 56.893 u Norveškoj.

Norveška je prodavala najviše električnih automobila u Evropi svake godine od 2010, kada je Nissan Leaf, prvi masovno proizvedeni električni automobil, imao svoju premijeru. Ove brojke daju sveže dokaze da EV tehnologija postaje sve više u evropskom automobilskom središtu, gde se nemački Volkswagen Group, BMW i Daimler pripremaju za veliki podsticaj EV-a.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Iako se Norveška pojavila kao regionalno žarište zahvaljujući velikodušnim vladinim subvencijama, zemlja sa oko 6,4 odsto veličine nemačkog stanovništva nema previše mesta za dalji rast, a osim toga vlasti u mnogim EU zemljama povećavaju svoje podsticaje za kupovinu elektrifikovanih vozila, uključujući i susednu Hrvatsku.

Ofanziva nemačkih proizvođača električnim modelima je u punom jeku. Nemački proizvođači automobila udvostručiće ponudu EV automobila na 150 modela do 2023. godine i uložiti 50 milijardi evra do 2024.

Iako su prodajne brojke osnažile, električna vozila i dalje su mali deo celokupne prodaje EV u celoj Evropi. Širom "Starog kontinenta" prodaja električnih automobila činila je samo 3,1 odsto novih registracija u trećem tromesečju, prema Evropskom udruženju proizvođača automobila.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
električna vozila Nemačka električni automobili prodaja subvencije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana