Zvanični kurs Evra za dan 26.07.21. :: 117.5606 rsd
Tekst objavljen: 09.06.2021 14:15        


Bezvredne zaštitne maske, brzi testovi koji ne funkcionišu… tokom pandemije prevaranti zarađuju milijarde falsifikovanim proizvodima

Kako prevaranti zarađuju tokom pandemije?


Ali nisu medicinski proizvodi jedino polje gde piraterija uzima maha.

Pandemija je otvorila novo, ogromno tržište, kaže Paul Majer, direktor Evropske osmatračnice za povredu prava na intelektualnu svojinu. Maske, brzi testovi, sredstva za dezinfekciju… sve je to sada područje piraterije. "Bili smo u situaciji da industrija nije odmah bila kadra da proizvede ove potrepštine u količini koju je zahtevalo tržište. Falsifikatori su bili suludo brzi."

Samo par dana nakon što je prošlog proleća primećen manjak zaštitnih maski, tržište su preplavile ponude iz Kine. Često maske sa Dalekog istoka, premda na prvi pogled sasvim uobičajene, nisu ispunjavale minimume koje propisuje EU.

"Ti ljudi koji ih prave nisu trivijalni kriminalci. Oni su veoma opaki. To objašnjava činjenicu da reaguju tako brzo i organizovano", kaže Majer.

Onlajn-trgovina olakšava prevaru

Najveći finansijski volumen među plagirani proizvodima i dalje otpada na elektroniku, odeću, igračke i kozmetičke preparate. Prošle godine su plagijati iznosili čak sedam odsto robe uvezene u EU – to znači da je oko 120 milijardi evra dato na falširanu robu – i to samo u Evropskoj uniji. Tri četvrtine takvih proizvoda stiže iz Kine.

Majer kaže da je pandemija olakšala pirateriju jer onlajn-trgovina doživljava bum. "Kad držite piratski proizvod u ruci, često odmah primetite da to ne može biti kvalitet kakav poznajete. Na internetu to ne možete primetiti jer prodavci piratskih proizvoda koriste fotografije originalnih", navodi ovaj stručnjak.

Prema studiji Zavoda EU za intelektualnu svojinu, svaki treći potrošač u Evropi ima sumnje da će dobiti falš robu kada kupuje preko interneta. Svaki deseti kaže da je barem jednom dobio proizvod za koji je utvrdio da je plagijat.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Pazite gde kupujete lekove

Majer preporučuje da se barem kupuje preko proverenih onlajn-šopova ili onih čija internet-adresa počinje sa "https". Takvi su obično sigurniji od onih koji počinju klasičnim "http".

Lekove i druge medicinske proizvode valja nabavljati samo u licenciranim internet-apotekama. Inače, može biti opasno po zdravlje. "Ništa se lakše ne kopira nego pilula. Taj oblik svako može da postigne. Važno je, naravno, od čega se ona sastoji, a to nijedan potrošač ne može da proveri", kaže Majer. Dodaje da falsifikovani lekovi često nemaju nikakvo dejstvo, ali da mogu biti pogrešno dozirani ili čak otrovni.

EU je ovih dana donela odluku da narednih godina prioritetno tretira organizovani kriminal na internetu – u koji spada i piraterija. Majer zaključuje: "To je verovatno borba bez kraja i konačne pobede. Ali tu borbu moramo da vodimo."

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
lažni testovi lažni lekovi prevaranti pandemija korona virus Nemačka kriminal

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana