Tekst objavljen: 21.03.2023 14:35        


Inflacija je prešišala 16 odsto, a sve nas najviše brinu poskupljenja hrane koja primećujemo svaki put kada uđemo u prodavnicu

Kako se trenutno kreću cene namirnica u radnjama?


Ipak, verovali ili ne, uspeli smo da pronađemo i namirnicu koja je pojeftinila proteklih mesec dana - to je juneći but. U našem redovnom mesečnom preseku cena nekih od osnovnih namirnica, primetili smo i da neke cene miruju, ali su svinjski but, krompir i jaja sve skuplji.

Redakcija portala Nova.rs tradicionalno, od jula prošle godine, prati kretanje cena određenih prehrambenih proizvoda u jednom lancu marketa u Beogradu. Tako svakog 20. u mesecu proveravamo koliko su se menjale cene svinjskog i junećeg buta, pilećih krilaca i filea, mleka, jogurta, brašna, šećera, ulja, krompira i jaja.

Meso

Što se tiče mesa, prva vrsta na našem spisku za proveru je svinjski but. Trenutno, njegova cena je 740 dinara po kilogramu, za razliku od februara, kada je ista količina koštala nešto manje – 730. Ipak, kada smo u julu započeli sa praćenjem cena, pre tačno osam meseci, ova vrsta mesa koštala je 709 za kilogram. Razlog za poskupljenje svakako je ukidanje Vladine Uredbe o ograničenju cena nekih vrsta mesa, te trgovci više nemaju ograničenje kada je u pitanju svinjski but.

Cene junećeg buta su mesecima unazad „mirovale“. Međutim, ovog meseca dočekalo nas je iznenađenje – umesto 1.350 dinara koliko je kilogram koštao u februaru, puna cena, kada meso nije na sniženju, je 1.300, isto kao u julu.

Cena pilećeg filea takođe stagnira, pa kao i u februaru, kilogram ovog mesa košta 820 dinara, tok je u julu, kada smo tek počeli da pratimo cene, on koštao 792.

Ni pileća krilca nisu menjala cenu od februara, te kilogram košta 380 dinara, mada je od jula, kada je cena bila 295, ovaj proizvod skuplji za skoro 30 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Mlečni proizvodi

Litar mleka u odnosu na februar takođe nije menjao cenu, te ona iznosi 150 dinara. Međutim, u julu prošle godine, ovaj osnovni proizvod koštao je 125 dinara, što znači da je za osam meseci ono poskupelo 20 odsto.

Kada je reč o jogurtu, pakovanje od kilogram takođe košta isto kao i prethodnog meseca – 165 dinara. U julu je koštao manje – 135 dinara.

Osnovne životne namirnice

Cene pojedinih osnovnih namirnica već duže od godinu dana nisu slobodno formirane na tržištu, jer ih određuje Vlada. Jedna od tih namirnica je suncokretovo ulje, koje košta 220 dinara po litru. U julu je ovaj proizvod ipak bio jeftiniji. Tada je koštao 200 dinara, što znači da je sada skuplji za 10 odsto.

Sledeći proizvod čije su cene ograničene jebrašno, i to dva tipa – T-400 i T-500.

Tako ovi proizvodi mesecima unazad koštaju 84,7 dinara za kilogram T-400, odnosno 75,65 za brašno T-500. U julu su cene bile nešto niže – 75, odnosno 69 dinara.

Kilogram šećera takođe nije menjao cenu zahvaljujući Uredbi, te i dalje košta 115 dinara. Međutim, u julu, od kada pratimo cene, kilogram je koštao 97 dinara.

Najjeftinije pakovanjejajaod 10 komada trenutno košta 240 dinara, što je za 10 dinara više nego u februaru, a za 30 više nego u julu.

Što se tiče krompira, njegova puna cena, kada nije na sniženju, je 100 dinara po kilogramu, što je za 10 više nego prošlog meseca. Isto toliko je krompir koštao u julu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
hrana cene hrane cene hrane u srbiji inflacija poskupljenje hrane

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana