Tekst objavljen: 16.09.2022 14:15        


U svetu je prošle godine prodato rekordnih 6,6 miliona električnih vozila. U ukupnoj prodaji prednjače Kina sa polovinom udela (3,3 miliona vozila) i Evropa sa 2,3 miliona prodatih modela, pokazuje izveštaj Međunarodne agencije za energiju

Kako trenutno izgleda tržište e-automobila u Srbiji?


Prema evidenciji Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova, u našoj zemlji je tokom 2021. prvi put registrovano 113 vozila na električni pogon. Procene su i da na našim ulicama ima oko 4.000 hibridnih i e-vozila.

Prošle godine prodaja električnih vozila u Evropi je rasla 63 odsto, na skoro 878.500 automobila, a prodaja hibrida za 70 odsto na oko 867.100 prodatih modela. Doprinos Srbije evropskom bumu elektromobilnosti očigledno je minimalan, ali upravo aktuelni trendovi u Evropi i svetu, govore i o potencijalu ove industrije u našoj zemlji. Istraživanje NALED-a pokazuje da bi čak 86 odsto srpskih vozača vozilo električni automobil. Podaci su i da je mnogima u našoj zemlji ovakvo vozilo skupo (cena je i do tri veća od standardnih) ali i da su mnogi svesni i potrebe razvoja infrastrukture u oblasti e - mobilnosti.

Ocena je da se masovnost električnih i hibridnih vozila može očekivati, kod nas i u regionu, onog trenutka kad budemo imali potpuno razvijenu infrastrukturu. U tom smislu dobra vest jeste da na srpskim putevima raste broj punjača, da će oni biti sve dostupniji i da je država prepoznača značaj nove inudstrije. Sada ih je ukupno svega nekoliko stotina, ali nedovoljno na autoputevima - gde bi ih do kraja godine trebalo biti najviše 18. Poređenja radi, u Evropi na svakih 100 kilometara puta ima 5 ultra brzih punjača.

U Srbiji najviše punjača ima na parkinzima, u garažama hotela, šoping molova, i u javnim garažama. Na instaliranju punjača rade i javna preduzeća i privatne kompanije.

U 2021. godini instalirana su 3 ultra brza punjača snage 175 kw. Oni se nalaze na naplatnoj stanici "Beograd", smer Niš-Beograd, i platou bivše naplatne stanice "Niš" (jedan u smeru ka Beogradu, a drugi u smeru ka Nišu). JP „Putevi Srbije“ u saradnji sa resornim ministarstvom junameru da nove deonice autoputeva opremaju sa električnim punjačima, istaknuto je više puta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


ProCredit banka više od deset godina radi na smanjenju direktnog i indirektnog uticaja na životnu sredinu. Ova banka ima nekoliko desetina punjača u zemlji i mnogo više u regionu.

- Još 2016. godine kupili smo prva električna vozila, a od tada imamo jasan cilj - da sva vozila banke budu sa nultom emisijom CO2, što će krajem ove godine biti ostvareno, kada ćemo imati ukupno 45 E- vozila. Takođe, ove godine smo postavili i 27 novih punjača za električna vozila, te sada imamo ukupno 42 punjača u zemlji. Novi punjači strateški su postavljeni na prometnim mestima i u blizini velikih saobraćajnica i autoputeva, kako bi bili lako dostupni. ProCredit u regionu trenutno ima 212 punjača za električna vozila, koji su dobro povezani, što umnogome olakšava put svima koji voze na struju - kaže član IO Ivan Smiljković.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture najavilo je za ovu godinu izradu strateškog okvira za unapređenje sektora e-mobilnosti, a prvi korak na tom putu biće pojednostavljenje postupka instaliranja punjača u skladu sa preporukom NALED - a, koji su i uradili opsežno istraživanje na temu emobilnosti u Srbiji.

Što se tiče cene električnih automobila, dobra vest jeste odlučnost države da subvencioniše kupovinu e automobila koja ide i do 5.000 evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
e-automobil električni automobili električni automobili u srbiji punjači za električne automobile

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana